*Nettavisen* Økonomi.

Ny finansskandale i USA

Foto: (AP/Scanpix)

Den tidligere toppsjefen i teleselskapet Qwest er tiltalt for innsidehandel, i den siste av en rekke finansskandaler de siste årene.

20.12.05 21:27

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Joe Nacchio, tidligere konsernsjef i teleselskapet Qwest, er siktet for innsidehandel i forbindelse med salg av aksjer for rundt 100 millioner dollar, eller nær 700 millioner kroner, våren 2001, melder flere amerikanske medier tirsdag.

Det skal i løpet av dagen avholdes en pressekonferanse om saken.

Nacchio bygde opp Qwest til et meget høyt verdsatt teleselskap under teknologiboomen rundt tusenårsskiftet, men det viste seg at giganten stod på leirføtter, og 100 milliarder dollar i markedsverdi fordunstet. Og myndighetene mener Nacchio visste dette da han solgte aksjer våren 2001.

Ifølge tiltalen ble han advart allerede i august 2000 om vanskene med å nå de regnskapsmålene selskapet hadde kommunisert til markedet. Han skal også gjentatte ganger ha blitt gjort oppmerksom på at han satt på innsideinformasjon og advart mot å selge aksjer.

Han fikk sparken i juni 2002. Under ny ledelse klarte selskapet med et nødskrik å unngå konkurs.

Blir han dømt, kan Nacchio ende opp med mange år i fengsel. Bernie Ebbers, sjefen for WorldCom, et annet selskap, ble i sommer dømt til 25 års fengsel.

En rekke hvitsnippforbrytere som fløy høyt under teknologiboomen, er nå dømt til lange fengselsstraffer. Blant disse finner vi sentrale sjefer i selskaper som Tyco, WorldCom, Qwest, Adelphia, Dynegy og Enron, som alle fløy høyt i aksjemarkedet for fem-seks år siden.

Skandalene har også medført en kraftig innskjerping av lovverket for børsnoterte selskaper i USA.

Neste måned begynner den kanskje mest profilerte saken, mot Enron-toppene Kenneth Lay og Jeffrey Skilling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag