Gå til sidens hovedinnhold

Ny frist etter rentekaos

Problemer hos Lånekassen gjør at du får bedre tid.

lånekassens internettsider, kan man nå lese at fristen om å søke om fast rente er utsatt til midnatt fredag 14. oktober.

Det er på grunn av at enkelte kunder har hatt problemer med å søke om fast rente. Lånekassen var også nede en kort periode på grunn av stor pågang.

– Vi vil være sikre på at alle som ønsker det, får søkt om fast rente, derfor er tidsvinduet for å søke utvidet, sier fungerende informasjonsdirektør Solbjørg Sørensen.

Mange vil binde
Lånekassens rentebindingstjeneste kneler som følge av massiv pågang fra lånekunder som vil binde renten før den opprinnelige fristen gikk ut ved midnatt onsdag.

Se Lånekassens råd til deg som opplever problemer nederst i artikkelen

- Ved 10-tiden onsdag morgen viser våre siste tall at over 20.000 kunder hadde valgt å binde renten. 5145 kunder hadde valgt tre årsbinding, 13558 hadde valgt fem år og 4647 hadde valgt ti års binding. Det er mange år siden vi har hatt tilsvarende pågang, opplyser informasjonsrådgiver i Lånekassen Christin Dammen overfor NA24.

Tallet på totalt 23.350 nye rentebindingskontrakter ligger imidlertid an til å vokse kraftig.

- Erfaringsvis venter mange med å binde renten til den siste dagen i perioden. Siden fristen først utløper ved midnatt i dag forventer vi at tallet vil vokse betydelig, uttalte Dammen før den nye fristen ble klar.

Historisk lav rente
Årsaken til rushet av folk som vil binde ligger i et historisk lavt fastrentetilbud.

Fastrentesatsene vil være på 2,673 prosent for tre år, 2,869 prosent for fem år og 3,357 prosent for ti års bindingstid. Den flytende renten på studielånet vil være på 3,260 prosent ut året. De nye fastrentesatsene gjelder fra 1. november.

- For første gang i historien kan man binde studielånet til renter på under tre prosent for tre år og fem år. Samtidig er tiårsrenten på nivå med den flytende renten, sier Dammen.

Hundretusener kan binde
Rundt 350 000 lånekassekunder har nå mulighet til å binde renten på studielånet.

Som tallene i tabellen under viser kan Lånekassen oppleve at rekordmange binder renten i dag. Klokken 10 onsdag morgen hadde 23350 kunder bundet renten. Vi må dermed tilbake til 2007 for å finne et større tall. Totalt 29.286 kunder bandt renten i første kvartal 2007.

Skulle det tallet bli slått må vi tilbake til andre kvartal 2003. Da bandt hele 94.195 kunder renten.

Her er Lånekassens råd til dem som opplever problemer med å binde renten:

Fått feil beskjed om nedbetalingstid på fastrentesøknaden?
Har du mer enn tre år igjen av lånet ditt, men får beskjed om at du har mindre? Da søker du om fast rente enten ved å sende søknadsskjema på faks eller på e-post fra Dine sider.

I e-posten er det viktig at du får med følgende opplysninger:

Hvor lenge du har lyst til å binde renten

Og at du er kjent med vilkårene for fast rente

Ikke fått bekreftelse på SMS eller e-post?
Hvis du ikke har fått noen feilmeldinger har søknaden din høyst sannsynlig gått igjennom. Du kan dobbeltsjekke dette ved å sjekke nedbetalingsplanen din på Dine sider. Her vil det komme frem om du har fast rente eller ikke.

Har du ikke MinID, eller har problemer med å logge deg inn?
Du kan sende inn et søknadsskjema på faks: 22 64 26 36 eller 22 72 69 52. Du må ettersende originalen i posten.

Kommentarer til denne saken