*Nettavisen* Økonomi.

Ny kamp mot nedlastingssider

Nedlasting av TV-serier har utviklet seg til å bli den neste store plagen for underholdningsindustrien. Nå går de til frontalangrep.

Både musikk- og film-industrien har i noe tid kjempet mot nedlasting av deres materiale fra nettet.

Det nye problembarnet
Musikkindustrien er de som har kjempet den hardeste krigen, både fordi de har mest å tape, men også fordi nedlastingen har foregått lengst med musikk.

Film- og TV-bransjen har derimot også kommet etter i kampen.

Nettsider som utelukkende har tilbudt nedlasting av torrent-filer for TV-serier har så langt levd relativt trygt fordi dette ikke har hatt prioritet fremfor filmnedlasting.

Torrent
Nettsider som har lagt ut torrent-filer for mer enn TV-serier har derimot pådratt seg bransjens vrede. Flere har blitt saksøkt eller truet med søksmål om de ikke legger ned.

Torrent-filer er filer som inneholder informasjon om hvor spesifikke filer kan lastes ned, og inneholder i seg selv ikke kopibeskyttet informasjon.

Bransjeorgan til krig
Motion Picture Association of Ameria (MPAA), som er bransjeorganet til film- og TV-industrien i USA, har nå tatt skrittet videre og har saksøkt seks nettsider som har tilbudt nedlasting av slike filer.

Dette skjer kanskje på verst tenkelige tidspunkt for de som laster ned serier. De fleste store serier i har nemlig sesongavslutning i disse dager.

Taper inntekter
De får derfor ikke med seg avslutningen på sine favorittserier. Tidspunktet er derfor neppe tilfeldig valgt.

- På disse sidene kan alle laste ned en hel sesong av en serie med ett klikk. Alle TV-serier er avhengig av inntekter fra andre markeder for å dekke opp de enorme utgiftene studioene har ved å produsere seriene. Syndikering og salg til andre land er noe av det som trues av nedlastingen, sier MPAA president Dan Glickman.

Må tenke nytt
Med muligheten til å laste ned TV-serier bare få timer etter at de er sendt på TV i USA kan det hende kanalene må tenke nytt i sitt salg av TV-seriene.

Ved å gi TV-kanaler verden over tilgang til å sende seriene samtidig som i USA ville man i stor grad kunne begrense verdien av å laste ned seriene.

I dag kan det gå over et halvt år fra en populær serie sendes i USA til den havner på TV-stasjoner i andre land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag