*Nettavisen* Økonomi.

Ny lønnsfest for EU-toppene: Tjener dobbelt så godt som Erna

 

SKYHØY LØNN: Ursula Von der Leyen tjener dobbelt så mye som statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix

Den nye EU-presidenten Ursula Von der Leyen vil få 292.967 kroner i lønn hver måned.

05.09.19 14:41

For kort tid siden ble den nye EU-presidenten klar. Ursula Von der Leyen skal inntre sjefsstolen i løpet av november. Frem til det kan hun glede seg over en skyhøy lønn.

Ifølge EU-direktiver og bekreftelse fra EU-kommisjonen vil Von der Leyen tjene 3.515.609 kroner i året inkludert underholdsbidrag.

Til sammenligning tjener Norges statsminister, Erna Solberg (H), 1.735.682 kroner i året.

Les også: Raser mot byrådet i Oslo: - Kutt eiendomsskatten og spar 16 milliarder

Tre år etterlønn

Med andre ord knuser EU-presidenten Erna på lønn, og henter inn over dobbelt av hennes årslønn.

Lønnen til EU-presidenten er fordelt på en månedslønn på 278.798 kroner, og i tillegg kommer et underholdningsbidrag på 17.016 kroner i måneden.

Von der Leyen kan også trøste seg med at etter hennes femårig åremål er ferdig, har hun krav på en treårig etterlønn på 2,1 mill. i året. Selv på etterlønn vil hun tjene over 400.000 kroner mer enn den norske statsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.  

STORMANNSGALSKAP: Sp-politiker Ada Arnstad er gjesteredaktør i Nettavisen torsdag, og mener EU-politikernes lønninger viser en stormannsgalskap.  Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

– Stormannsgalskap

Leder i Senterungdommen og gjestredakør i Nettavisen torsdag, Ada Arnstad, reagerer sterkt på lønnstallene.

– Dette er et tegn på stormannsgalskap, sier hun.

Arnstad mener det er et tegn på at store systemer avler slike resultater, og mener det er altfor stor avstand mellom EU-ledelsen og vanlige velgere.

– Det er bare å se selv, hvis du spør vanlige folk hvem som er sjefene i EU, er det knapt noen som vet navnet på dem. Når du har nærhet mellom velgere og politiske ledere, det er folk du møter på butikken - da får du også moderasjon, sier Sp-politikeren.

– Avstanden er altfor stor mellom de som er på toppen og de som betaler. Tidligere var det et forslag om å gi gratis interrail-billetter til ungdommer. Samtidig er det store arbeidsledighetsproblemer i Sør-Europa, og mange sliter med migrantkrisen. Det viser bare den enorme avstanden mellom EU og velgere, sier Arnstad.

Mest lest om offentlig pengebruk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag