For kort tid siden ble den nye EU-presidenten klar. Ursula Von der Leyen skal inntre sjefsstolen i løpet av november. Frem til det kan hun glede seg over en skyhøy lønn.

Ifølge EU-direktiver og bekreftelse fra EU-kommisjonen vil Von der Leyen tjene 3.515.609 kroner i året inkludert underholdsbidrag.

Til sammenligning tjener Norges statsminister, Erna Solberg (H), 1.735.682 kroner i året.

Les også: Raser mot byrådet i Oslo: - Kutt eiendomsskatten og spar 16 milliarder

Tre år etterlønn

Med andre ord knuser EU-presidenten Erna på lønn, og henter inn over dobbelt av hennes årslønn.

Lønnen til EU-presidenten er fordelt på en månedslønn på 278.798 kroner, og i tillegg kommer et underholdningsbidrag på 17.016 kroner i måneden.

Von der Leyen kan også trøste seg med at etter hennes femårig åremål er ferdig, har hun krav på en treårig etterlønn på 2,1 mill. i året. Selv på etterlønn vil hun tjene over 400.000 kroner mer enn den norske statsministeren.

– Stormannsgalskap

Leder i Senterungdommen og gjestredakør i Nettavisen torsdag, Ada Arnstad, reagerer sterkt på lønnstallene.

– Dette er et tegn på stormannsgalskap, sier hun.

Arnstad mener det er et tegn på at store systemer avler slike resultater, og mener det er altfor stor avstand mellom EU-ledelsen og vanlige velgere.

– Det er bare å se selv, hvis du spør vanlige folk hvem som er sjefene i EU, er det knapt noen som vet navnet på dem. Når du har nærhet mellom velgere og politiske ledere, det er folk du møter på butikken - da får du også moderasjon, sier Sp-politikeren.

– Avstanden er altfor stor mellom de som er på toppen og de som betaler. Tidligere var det et forslag om å gi gratis interrail-billetter til ungdommer. Samtidig er det store arbeidsledighetsproblemer i Sør-Europa, og mange sliter med migrantkrisen. Det viser bare den enorme avstanden mellom EU og velgere, sier Arnstad.

Mest lest om offentlig pengebruk