Gå til sidens hovedinnhold

Ny meningsmåling viser rekordsterk motstand mot Kunstsiloen i Kristiansand

Kunstsiloen i Kristiansand som blir kalt «byens desidert styggeste bygg» møter enda mer motstand fra innbyggerne – det viser en rykende fersk meningsmåling.

Kunstsiloen fikk for en måned siden andreplass i Sløseriprisen 2018.

Da uttalte ordføreren at folket garantert ville like bygget etterhvert.

– Alle disse (kunstbyggene journ. anm.) er kontroversielle når det bygges, men blir ønsket velkommen når det er ferdig, sa Harald Furre (H) til Nettavisen i forbindelse med nominasjonen til Sløseriprisen.

Les også

«Byens desidert styggeste bygg» skal bli kunstmuseum til en halv milliard

Stadig mer upopulær

Nå viser en fersk meningsmåling gjennomført av Fædrelandsvennen at motstanden bare øker og øker. I januar 2018 var det 47 prosent som oppga at de var negativ til kunstsiloprosjektet. Den ferske meningsmålingen gjennomført av Fædrelandsvennen viser at motstanden har økt til hele 56 prosent.

Etter meningsmålingen ble publisert, kommer ordføreren med en annen argumentasjon.

– Det er en viktig rolle for politikerne å tørre å ta beslutninger som vi mener er riktige på lengre sikt, selv om de ikke er populære på kort sikt, sier ordfører Harald Furre (H) til Fædrelandsvennen.

Totalt skal det investeres for 530 millioner kroner i kunstsiloen, ispedd et heftig pengedryss fra staten på 175 millioner kroner. For å bare betjene gjelden er kunstmuseet imidlertid avhengig av 150.000 besøkende. Det tilsvarer omtrent besøkstallene til Munch-museet i Oslo.

Ordføreren ville ikke ha noe av sløserianklagene fra Sløseriprisens jury.

– Hvordan reagerer du på at Kunstsiloen blir nominert til sløseriprisen?

– Dette prosjektet er langt unna sløsing. Når vi tenker kommuneøkonomi er dette genial pengebruk. Vi legger 53 millioner kroner på bordet, og det utløser over 400 millioner fra andre aktører, sa Furre til Nettavisen.

Han tok kritikken som er kommet fra både innbyggere, fagfolk og kommentatorer med knusende ro.

Les også

Fløy Raymond Johansen og 10 kommunetopper til Cannes for 220.000 kroner

– Feilinformasjon og konspirasjoner

Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad i Fædrelandsvennen har imidlertid tatt steget et lite hakk lengre enn ordføreren. Hun mener at innbyggerne er blitt utsatt for feilinformasjon og konspirasjoner.

I mandagens Fædrelandsvennen skriver hun:

– Selv om kanskje bare et fåtall er aktive i motstanden, og kjøper et konspiratorisk narrativ om at dette er et prosjekt for og av eliten, at pengene heller burde gått til barna, de gamle, få ned bompenger eller gudvethva – så kan det jo være at en ganske svær gjeng som ikke helt klarer å henge med i svingene tenker at – ingen røyk uten ild.

Hun mener at det hele vil snu når kulturbygget står ferdig.

– Det er alltid stor motstand mot kulturbygg. Men det som alltid, alltid viser seg er at det blir stille når byggene står der. Motstand mot kulturbygg er regelen. Ikke unntaket, skriver hun.

– Underskuddsprosjekt

Steinar Bergstøl Andersen er leder i Kristiansand Frp. Han mener hele prosjektet bør skrinlegges.

– Nå som regnestykket har blitt godt nok har flertallet av Kristiansands befolkning falt ned på mitt syn i denne saken, og det er jeg glad for. Folk forstår at økonomien både i fylket og kommunen vil rammes i mange år fremover av dette underskuddsprosjektet. Jeg mener dette må få som konsekvens at Kunstsilo skrinlegges, sier han til Fædrelandsvennen.

Les også

Topp-professor tok taxi for en halv million på under tre år

Kommentarer til denne saken