Ny milliard-skandale på Wall Street

En ny skandale er under oppseiling på Wall Street. Toppsjefen for en meglergigant er onsdag arrestert for skjulte milliardlån.

12.10.05 22:13

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Amerikanske justismyndigheter har onsdag arrestert Phillip Bennett, som mandag trakk seg som toppsjef for meglerhuset Refco.

På en pressekonferanse klokken 20 norsk tid gjorde statsadvokat Michael J. Garcia det klart at Bennett er mistenkt for å ha bedratt investorer for flere hundre millioner dollar, eller milliarder av kroner.

Bennett vil bli fremstilt for fengsling senere onsdag.

Refco-skandalen begynte mandag, da selskapet informerte finansmarkedet om at Bennett skyldte selskapet 430 millioner dollar.

Myndighetene mener Bennett bevisst skjulte gigantlånene fra selskapet, og dermed bedrog investorer som kjøpte aksjer for nær 600 millioner dollar da selskapet ble børsnotert i august i år. Det skal ha blitt brukt kompliserte transaksjoner for å skjule lånene.

Statsadvokat Garcia sa myndighetene hadde jobbet døgnet rundt siden mandag i forkant av arrestasjonen.

Eksperter påpeker at dette har skjedd uvanlig hurtig, så raskt at det kan virke som myndighetene var bekymret for at det forelå fluktfare.

Aksjen stuper
Refco-aksjen har falt i verdi med to tredjedeler etter at skandalen ble kjent. Spørsmålet er om kundene vil snu ryggen til Refco, slik at selskapet kollapser.

Dessuten er mange sjokkert over at dette ikke er blitt oppdaget i det som skal være en grundig gjennomgang av revisorer og advokater før et selskap går på børs.

Refco opererer som megler i markeder for ulike finansielle instrumenter basert på valuta, renter og lignende. Selskapet har 2.400 ansatte. Bennett (57) har vært ansatt hos Refco siden 1981 og toppsjef siden 1998.

Knallharde straffer
De siste årene har en rekke finansielle skandaler svekket omdømmet til den amerikanske finansbransjen.

Amerikanske myndigheter har svart med aggressiv etterforskning, og knallharde straffer, opp til 25 år for sjefer som fifler med bokføringen

Blant selskapene rammet av skandaler er Enron, WorldCom, Adelphia og Tyco, i tillegg til en rekke finansielle rådgivere, revisorer og advokater, som har vært involvert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.