Jacob Schram (57) blir ny konsernsjef i Norwegian. Han lader opp med å lese Bjørn Kjos' bok om selskapets historie.

Schram begynner offisielt i jobben 1. januar.

– Det som er viktig nå, er å fokusere på å få lønnsomhet, slik at dette norske folkeeventyret kan få lov til å fortsette, sa Schram da han møtte pressen i Norwegians hovedkontor på Fornebu onsdag ettermiddag.

Den påtroppende konsernsjefen er 57 år og har blant annet hatt lederstillinger i Circle K, Statoil Fuel & Retail, McDonalds og McKinsey. Blant annet ledet han børsnoteringen av Statoil Fuel & Retail i 2010, og da canadiske Couche-Tard kjøpte opp selskapet i 2012, gikk Schram inn i lederstillingen for Europa, en jobb han hadde til han sluttet i 2018.

Les også: Jacob Schram er ny toppsjef i Norwegian

Drakk kaffe med Kjos

Selv om den tidligere Norwegian-sjefen Bjørn Kjos ikke har hatt noen rolle i ansettelsen, lot styreleder Niels Smedegaard det ikke være noen hemmelighet at den påtroppende konsernsjefen har satt seg ned og drukket kaffe sammen med Kjos.

– Akkurat nå leser jeg boka «Høyt og lavt» av Bjørn Kjos. Det er utrolig fascinerende og spennende å lese historien til selskapet helt tilbake til 1993 da de nærmest overtok et konkursbo og torde å satse videre, sa Schram.

– Dette er et selskapet som etter min mening tør å drømme, tør å satse og investere og får gjennomført ting. Det er med ærefrykt og sug i magen at jeg skal overta etter han som har vært «ekspedisjonsleder», fortsatte Schram – med henvisning til Kjos og flere av polarheltene som pryder halene på Norwegians fly.

Enstemmig styre

– Jeg er superglad for å stå her ved Jacob Schram ved min side. Han er enstemmig valgt av styret, sa styreleder Smedegaard.

I jakten på en ny konsernsjef har Norwegian sett både utenfor Nordens grenser, og også utenfor Europa, men valget falt på en nordmann.

Styrelederen trekker fram Schrams omfattende ledererfaring fra globale selskaper, kundeorientering og evne til å skape verdier som nettopp det Norwegian trenger. Selskapet er på vei over i en fase der veksten bremser opp og skal ha lønnsomhet som mål.

Finansdirektør Geir Karlsen ble konstituert som konsernsjef da Bjørn Kjos kunngjorde sin avgang 11. juli i år. Karlsen fortsetter som finansdirektør og visekonsernsjef.