Gå til sidens hovedinnhold

Ny PC: 1600 kroner

Bruker du hodet kan du få en helt ny PC til en skremmende lav pris.

Jeg har hatt et gammelt vrak av en PC stående i stua i flere år som har blitt brukt til lett nettsurfing og avspilling av video og musikk. Det har virkelig vært en skikkelig dritt-PC, og hovedproblemet er at den nekter å fungere med mer minne enn 512 MB minne. Det er ikke holdbart i våre dager.

Når alle snakker om sammenbrudd i økonomien er det ikke direkte fristende å bruke masse penger på en ny PC som ikke skal brukes til noe tungt. Samtidig er det begrenset hvor lenge jeg holder ut å ha en PC som ikke fungerer tilfredsstillende til å surfe på nettet uten å installere programvare som fjerner flash-elementer fra nettsteder.

Stor oppgradering til minipris
Men etter en tur på diverse nettbutikker gikk det fort opp for meg: En omfattende oppgradering av PC-en, som i praksis vil gi meg en splitter ny PC, koster en slikk og ingenting.

LES OGSÅ: Prisras på PC-skjermer

Mitt utgangspunkt var at harddisker, mus, tastatur, skjerm, kabinett, DVD-brenner og strømforsyning var bra nok - hvilket faktisk er sannheten for de aller fleste som har en brukt PC stående. Dette er i grunn for «tilleggsutstyr» å regne, og har fint lite påvirkning på ytelsen på maskinen. Det betyr at du kan beholde mesteparten av disse tingene og fortsatt få en «ny PC».

Imidlertid måtte alle vitale komponenter byttes ut: Hovedkort, prosessor, minne (RAM) og skjermkort.

Enkle og klare krav
Kravene mine var enkle og greie: Maskinen skulle være Intel-basert (inkludert hovedkort), 2 GB minne måtte på plass og skjermkortet skulle ikke ha vifte slik at støy kunne holdes på et minimum. Dobbeltkjerneprosessor, fortrinnsvis Core 2 Duo, var også noe jeg ønsket meg.

Stiller du litt høye krav kan hovedkortet alene koste over 2000 kroner, en dobbeltkjerneprosessor over 2000 kroner, skjermkort 4-5000 kroner, mens minne fort koster en tusenlapp.

Valgte blant det billigste
Med en PC som skal fungere til den aller enkleste formen for bruk, er det derimot totalt bortkastet å bruke så mye penger på komponenter.

Jeg valgte derfor å se nesten utelukkende på prisen. Jeg plukket derfor ut et hovedkort fra Asus til under 400 kroner, billige minnebrikker fra Kingston til 275 kroner, en Intel Core 2 Duo til 625 kroner og et skjermkort til 245 kroner.

Total prislapp: 1535 kroner + frakt.

Det var mulig å gjøre det enda billigere, men ikke uten å gå på akkord med en del av kravene mine.

(saken fortsetter under bildet)

Ble litt lurt
Da jeg mottok produktene viste det seg riktignok at Komplett hadde lurt meg så det sang etter, for Core 2 Duo-prosessoren jeg hadde bestilt var i praksis en eldre Pentium-prosessor.

«Ja, det står feil her, men det er jo dobbeltkjerne begge deler,» var forklaringen jeg fikk fra selskapets kundebehandler. Det føltes litt som å ha bestilt en Ferrari og få levert en Volkswagen, men jeg orket ikke krangle på det. Produktet var godt nok til mine krav uansett.

(Oppdatering: Komplett har gitt tilbakemelding til Nettavisen at de beklager feilmerkingen, og at de har ryddet opp i dette. Nettavisen har fra en leser også blitt gjort oppmerksom på at forskjellen på nye Pentium-prosessorer og Core 2 Duo er mindre enn tidligere, nå er de tregeste Core 2 Duo-prosessorene får Pentium-navnet.

Komplett påpeker at prosessorene I praksis er veldig like, men Pentium-utgavene er en «kastrert utgave» som har mindre hurtigminne på selve prosessoren, lavere kommunikasjonshastighet med hovedkortet (såkalt FSB) og virtualiseringsfunksjonalitet er avskrudd.)

Oppgradering gikk smertefritt
Jeg røsket ut innmaten i den gamle PC-en, festet de nye komponentene, og startet maskinen på nytt. Gamle drivere ble avinstallert og nye drivere installert – og vips fikk min gamle datamaskin et helt nytt liv uten en gang å installere Windows på nytt. Riktignok klaget den veldig på at maskinvaren var endret så mye at Windows måtte aktiveres på nytt, men det var tre klikk og ferdig.

Hele oppgraderingsprosessen fra jeg hentet pakken på posten kan ikke ha tatt noe særlig mer enn en time.

Kan anbefales
Ytelsesforskjellen kan vanskelig beskrives, den må bare oppleves. Oppgradering må vel kunne anses som de best brukte 1600 kronene jeg har brukt på lenge.

Så har du en aldrende datamaskin stående, så bør du være klar over at den kan få et helt nytt liv med minimale kostnader.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå