*Nettavisen* Økonomi.

Ny prisrekord på Oslo-øyene

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Strandperle gikk over 110.000 kroner kvadratmeteren - midt i januar.

30.08.10 13:34

Den 36 kvadratmeter store hytta ligger på Lindøya, indrefileten i hovedstadens egen skjærgård.

SELGE HYTTA? Finn megler

Etter en heftig budrunde endte prisen godt over prisantydningen på 4.150.000 kroner. Akkurat hvor mye over vil ikke hyttemegler Marius Berger i Privatmegleren ut med.

- Den gamle prisrekorden ble slått ganske betydelig, sier Berger til Nettavisen.

I november i fjor ble en hytte på naboøya Nakholmen solgt for fire millioner, ifølge Berger.

De karakteristiske knøttsmå hyttene på øyene Lindøya, Nakholmen og Bleikøya i Indre Oslofjord har lenge hatt kvadratmeterpriser opp mot 100.000 kroner. De er blitt svært populære blant pengesterke oslofolk.

For halvannet år siden forsøkte Berger å sette prisrekord med denne hytta på Nakholmens vestside. Etter flere runder ble hytta til slutt solgt for 3,5 millioner, forteller Berger.

- Men husk dette var sommeren 2008. Da var det fullstendig krise overalt.

LES OGSÅ:Millionøya i Oslofjorden

Nå er det andre tider igjen. Finanskrisen er over, og pengene sitter løsere blant kjøpere av fritidseiendommer ved sjøen. Rekordhytta som nå ble solgt hadde egen båtplass og badebrygge. Rette nedenfor hytta ligger en liten sandstrand som deles med et par av nabohyttene.

Berger har det siste året solgt fire hytter på Nakholmen, én på Lindøya og én på Bleikøya.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Det spesielle med hyttene på disse tre øyene er at de alle sammen står festede tomter. Vedtektene er slik at det ikke lar seg gjøre å låne på eiendommene. Det betyr at kjøperne her stort sett er velsituerte og har godt med egenkaptal.

Myndighetene har satt fokus på bebyggelsen på disse øyene fordi de mener folk har tatt seg til rette med ulovlige tilbygg som brygger og terrasser.

De fleste av hyttene er 30-40 kvadratmeter store, og bygget på 1920- og 1930-tallet. De har ikke wc, og mange har bare vann til hytteveggen.

For omkring 100 år siden begynte arbeidere fra Kristiania å ta seg ut til øyene med robåter og enkle seilbåter. De gikk i land ulovlig, badet, koste seg, og festet ut i de små timer. Mange var der hele sommeren. De satte opp telt og provisoriske hytter av lemmer.

Dette ble for mye for kommunen. Det var stadig skrål og spetakkel. For å få orden på problemene, valgte kommunen rett og slett å dele ut tomter til de ubemidlede «øyboerne».

I dag er det 180 hytter på Nakholmen, 289 på Lindøya og vel 90 på Bleikøya. Hyttene har som oftest gått i arv, men de seinere åra er det omsatt en rekke hytter til rekordhøye priser.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.