*Nettavisen* Økonomi.

Ny rapport: Kvinner og fattige rammes hardest

BLODIG URETTFERDIG: De ferske tallene viser at kvinner og lavinntektsyrker rammes hardest av koronakrisen. Det mener SVs Kari Elisabeth Kaski er blodig urettferdig.

BLODIG URETTFERDIG: De ferske tallene viser at kvinner og lavinntektsyrker rammes hardest av koronakrisen. Det mener SVs Kari Elisabeth Kaski er blodig urettferdig. Foto: NTB Scanpix

Hvis ektefellen din mister jobben, er risikoen for at du også mister den klart høyere.

28.03.20 11:34

De siste to ukene har arbeidsledigheten i Norge skutt i været fra 2,3 til 10,4 prosent. Ifølge NHO er arbeidsledigheten på det høyeste siden 1930-tallet.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har i samarbeid med Frischsenteret og NAV analysert de drøyt 270.000 søknadene om dagpenger som er kommet inn de to siste ukene til NAV.

Les også: Klappjakt på den første som ble smittet: Kan ha svar på korona-gåten (+)

Familierisiko

Tallene viser at det er spesielt kvinner og lavinntektsyrker som rammes hardest. Andre funn i rapporten viser at det også er noe forskerne kaller en «konsentrasjon av risiko innen familier».

Klikk på bildet for å forstørre. Dagpengesøkere etter yrke og kjønn.

Foto: SSB

Det betyr at sannsynligheten for å miste jobben er klart høyere hvis også ektefellen er blitt ledig. Familier med barn ser ut til å være mer utsatt enn familier uten barn.

Det er yrkene som ikke er definert som samfunnskritisk og samtidig innebærer fysisk kontakt med andre som er mest utsatt for permittering. Dette gjelder frisører, makeup, massasje og andre lignende serviceyrker.

Les også: Slik kan du redusere bankutgiftene dine om du er permittert

– Blodig urettferdig

Finanspolitisk talskvinne Kari Elisabeth Kaski (SV) mener det er klart at krisetiltakene må hjelpe de med lavest inntekt, og ikke bare stille opp for bedrifter og børsen.

– Dette understreker bare hvor alvorlig denne krisen er. Dem som er grunnlaget for den norske økonomien lider mest. Dette viser hvorfor det er så utrolig viktig at krisepakkene vi forhandler frem i Stortinget må være rettferdige og omfordelende, sier Kaski til Nettavisen Økonomi.

Klikk på bildet for å forstørre. NESTLEDERKANDIDAT: SVs representant i finanskomiteen, Kari Elisabeth Kaski.

URETTFERDIG: SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski mener det er helt feil at de med lave inntekter skal bære byrden for koronakrisen. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen (SV/Flickr)

Hun mener det er blodig urettferdig om de lavest på inntektsstigen skal betale for krisen.

– Nå må alle bidra det de kan. Særlig dem med mest. Hvis dem på bunnen av inntektsstigen faller ut av arbeidslivet blir det en stor jobb å få dem tilbake. Det vil være blodig urettferdig hvis de som har minst skal bære byrden av krisen, sier hun.

Les også: Nav vet ikke når permitterte får dagpenger

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Store geografiske forskjeller

Det er også store geografiske forskjeller. Det er kommunene Hol, Trysil og Hemsedal som troner øverst på statistikken med en arbeidsledighet på omtrent 17 prosent. Dette er kommuner med store hytteområder og skianlegg.

Den foreløpige analysen viser også at ansiennitet og lønnsnivå har liten betydning for hvem som blir permittert i bedriftene.

Klikk på bildet for å forstørre. Geografiske forskjeller.

Foto: SSB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag