En ny studie blant 50.000 personer, gjennomført av det anerkjente amerikanske forskningssenteret Mayo Clinic, viser at Pfizer-vaksinen kun har en effektivitet på 42 prosent mot Delta-varianten.
Moderna-vaksinen har en effektivitet på 76 prosent mot varianten i denne studien, som er gjennomført i delstaten Minnesota i USA.
I likhet med i Norge, er delta-varianten nå den dominerende i Minnesota.
Lavere effektivitet
I studien var vaksinene fortsatt effektive mot sykehusinnleggelser. Både Pfizer og Moderna hadde en effektivitet på mer enn 75 prosent.
Forskningsgruppen samlet inn data fra over 25.000 innbyggere i delstaten, men studien har ikke vært gjennom en fagfellevurdering enda.
En fagfellevurdering innebærer at andre eksperter gjør en kritisk vurdering av bidraget før det publiseres i en vitenskapelig journal.
Les også: Biontech-sjef: Ingen grunn til å tilpasse vaksinen til nye koronavarianter
Folkehelseinstituttet i Norge påpeker i en pressemelding at mRNA-vaksinen gir svært god beskyttelse mot alvorlig covid-19, men de venter en økning av Delta-smitte i Norge fremover.
– Samtidig venter vi at forekomsten av mer alvorlig sykdom fortsatt vil være lav fordi stadig flere i Norge er beskyttet gjennom vaksinasjon. Vaksinene har bidratt til å bryte den direkte sammenhengen vi har sett tidligere i pandemien med økning i smitte og deretter en økning i sykehusinnleggelser, står det i pressemeldingen.
FHI understreker hvor viktig det er å vaksinere seg.
– Beskyttelsen mot alvorlig sykdom med Delta er høy etter både én (80 prosent) og to doser mRNA-vaksine (96 prosent). Vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av Delta (35–56 prosent) enn av Alfa (55–70 prosent), men beskyttelsen er svært god (88 prosent) etter to doser.
– Ingen vaksiner er hundre prosent effektive
Geir Bukholm, assisterende direktør i FHI og leder av koronavaksinasjonsprogrammet, skriver i en mail til Nettavisen at studien baserer seg på reelle data som rapporteres vedrørende vaksinasjon og symptomer på covid-sykdom.
– Slike data kan ikke alltid sammenlignes med data fra standardiserte studier der man har kontroll på den befolkningsgruppen man samler data fra, og på hvordan man registrerer smitte, sykdom og alvorlig sykdom på en standardisert måte, skriver Bukholm.
Han forklarer at resultatene viser en redusert beskyttelse av vaksinene etter at Delta-varianten har begynt å dominere. Denne reduksjon i vaksine-effektivitet mot Deltavarianten er i tråd med andre tilsvarende rapporter. Studien peker også på at Moderna-vaksinen beskytter noe bedre mot smitte, når Deltavarianten dominerer.
På spørsmål om vi bør bekymre oss i Norge svarer Bukholm at FHI foreløpig ikke ser grunn til å endre oppfatningen om at både vaksinene fra Pfizer og Moderna gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom.
– Men vi vet at vaksine-effekten mot Deltavarianten er noe svekket, når vi sammenligner med effekten mot Alpha-varianten. Vi følger med på dette nøye, og vi ser ikke noen utvikling i Norge som tilsier at vi bør være bekymret nå. Samtidig er det viktig å peke på at ingen vaksiner er 100 prosent effektive, poengterer Bukholm.
Les også: Økt smitte kan bremse videre gjenåpning
Ingen tredje dose i Norge
I flere land er det nå snakk om en tredje vaksinedose, men WHO advarte mot dette i forrige uke.
Organisasjonen ønsker at dette blir lagt på is for å sikre at alle land i verden har muligheten til å vaksinere minst 10 prosent av sine innbyggere med første dose.
I Norge har vi distribuert over 4,8 millioner vaksinedoser av Pfizer og 751.000 Moderna-vaksiner.
Delta-varianten har vært dominant her siden rundt midten av juli, men det blir likevel ikke aktuelt med en tredje dose av vaksinen med det første.
– Vår vurdering så langt er at det ikke er aktuelt i høst, men vi følger med. En tredje dose kan bli aktuelt dersom beskyttelsen svekkes over tid eller dersom det kommer en ny variant som tidligere vaksinasjon beskytter dårlig mot, sa overlege Preben Aavitsland til Nettavisen tirsdag forrige uke.