*Nettavisen* Økonomi.

Ny rapport: Svenske kriminalitetstall ble dysset ned

Svensk politi patruljerer på sentralstasjonen i Stockholm.

DYSSET NED: I følge en ny forskningsrapport var det en «taushetskultur» i byrået med ansvar for svensk kriminalitetsstatistikk.  Foto: Janerik Henriksson/tt (NTB scanpix)

En ny forskningsrapport avdekker at svensk kriminalitetsforskning og statistikk ble utsatt for politisk press.

Det har kommet skarpe reaksjoner de siste dagene, etter en fersk rapport om svenske kriminalitetstall.

Forskere har intervjuet nåværende og tidligere ansatte ved det statlige Kriminalitetsforebyggende rådet (Brå), som har ansvar for å publisere tall og forskning om kriminaliteten i Sverige.

Les også: Svensk politi: 50 brutale gjenger herjer med Stockholm

Utsatt for politisk press

I rapporten med tittelen: «Kan vi stole på Brå?», har forskerne konkludert med at instituttet har blitt utsatt for politisk press, og at det har hersket en taushetskultur i byrået.

– En rekke intervjuobjekter vitner blant annet om hvordan Brås ledelse direkte utsatte dem for press for å endre funn som av politiske, ideologiske eller andre grunner ikke var ønskelig, skriver forskerne i rapporten.

Forskerne har problematisert at instituttet ligger under det svenske Justisdepartementet, og myndighetene har dermed i teorien styringen over instituttet.

I Norge er det Statistisk sentralbyrå (SSB) som står for publisering av offisielle tall om alt fra kriminalitet til levekår, inntekt og annen viktig statistikk om det norske samfunnet. Da det tidligere ble debatt om SSBs rolle i forbindelse med en omorganisering av byrået under SSB-sjef Christine Meyer skapte det enormt engasjement.

Når Nettavisen tar kontakt med SSB er de imidlertid tydelig i sitt svar.

– SSB utfører statistikk, forskning og analyse og er faglig uavhengige. Oppdragsgivere har anledning til å komme med innspill underveis, men analysene og konklusjonene står fullt og helt for vår regning og følger vanlige forskningsetiske prinsipper, sier forskningsdirektør Brita Bye til Nettavisen.

Les også: Økonomisk smell for Sverige: – Ikke vært verre siden finanskrisen

Taushetskultur

I rapporten som er publisert hos Universitetet og omtalt av en rekke store svenske aviser, kommer det frem at flere tidligere og nåværende ansatte sier det har vært en «taushetskultur» om deler av arbeidet.

Du kan lese hele rapporten på universitetets nettsider.

Ifølge rapporten ble flere publiseringer fra Brå sensurert eller «tilrettelagt» på grunn av politisk press.

Totalt er det 35 personer som enten jobber ved eller har jobbet ved Brå som er blitt intervjuet av forskerne.

En tidligere ansatt uttaler i rapporten:

– Om det var et resultat som ikke var likt så ble det sensurert, resultatene ble tilrettelagt eller nedtonet og man kunne løfte frem andre deler av en studie som kunne vise et positivt resultat.

Ikke kritisk nok

Forskerne ved universitetet mener krimforskerne ved Brå ikke har hatt en «tilstrekkelig kritisk holdning til politiet», og utelatt informasjon som politiledelsen ikke satt pris på.

– Et eksempel er at politiet har sagt at arbeidet mot alvorlig organisert kriminalitet har vært vellykket. Vi har informasjon om at det slett ikke er så suksessrikt som de skulle ønske, sier politiforsker Malin Wieslander som er en av forfatterne bak rapporten, til Svenska Dagbladet.

Les mer: Sverige: mann dømt for voldtekt, gjorde 11-åring gravid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag