*Nettavisen* Økonomi.

Ny rekordlav rente

Foto: (Scanpix)

Rentesjokk i hele Europa og ny norsk rekord.

14.05.12 21:32

Mandag er det veldig store utslag i rentemarkedene. Ny uro knyttet til gjeldskrisen gjør investorene mer skvetne, noe som gjør at de flytter pengene fra usikre til sikre investeringer.

Og det betyr at norske statslån nå er rekordbillige. Lån med ti års løpetid noteres nå til 1,88 prosent.

- Med unntak av et lite euforisk øyeblikk i 1949, der renten var omtrent like lav som nå, har norske statslån med 10 års løpetid aldri hatt like lav rente, sier Pål Ringholm, analysesjef for kreditt hos Swedbank First Securities til NA24.

Ringholm kommer med følgende oppfordring til folk, mens han ser på grafer som viser norske renter i et 100 år langt perspektiv.

- Skal man binde renten nå, så skal man binde over tre år og langt som ti år.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Rekord på rekord
For det er ikke bare norske renter som er på rekordlave nivåer.

- Ser man på lån med ti års løpetid spesielt så er det vi har vært vitne til siste tiden en åpenbar allokering av kapital fra det utrygge til det trygge, sier Pål Ringholm.

I Tyskland, som regnes som en sikker havn, har renten på statslån med ti års løpetid falt til 1,44 prosent, noe som er det laveste i historien.

- Dette er en personlig rekord for Tyskland, sier Ringholm.

Men vi er langt i fra alene.

England må nå betale 1,868 prosent for sine lån med ti års løpetid, svenskene må ut med 1,432 prosent, finnene må ut med 1,78 prosent og nederlenderne må ut med 1,96 prosent- for alle disse er det tidenes laveste nivå.

For de europeiske landene som er i gjeldstrøbbel er derimot ståa en annen.

- Den spanske tiåringen raser oppover og er nå på 6,25 prosent, sier Ringholm.

Renteforskjellen mellom Spania og Tyskland setter også nye rekorder. Nå er renteforskjellen på lån med ti års løpetid på hele 481 basispoeng, eller 4,81 prosentpoeng.

Samtidig har det aldri vært så dyrt å forsikre seg mot at Spania ikke vil klare å tilbake lånene sine. Nå er femårige Credit Deafult Swaps (CDS) på 540 basispoeng. Det vil si at det koster 540.000 euro å forsikre et lån på ti millioner euro. CDSer er derivater som fungerer som en gjeldsforsikring. Dersom låntaker misligholder gjelden vil selgeren av CDSen kompensere kjøperen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Pettersen

Hentet milliarder
Rentene har beveget seg kraftig etter at en rekke land har hentet inn penger.

Spania har holdt en auksjon der de solgte lån for 2,903 milliarder euro med et og halvannet års løpetid. Renten stiger og etterspørselen faller sammenlignet med tilsvarende lån som ble utstedt 17. april. Renteøkningen nå er på henholdsvis 3,404 prosent mot 3,2 prosent for lån med 18 måneders løpetid og 3,099 prosent mot 2,738 prosent for lånene med 12 måneders løpetid.

Enda verre kan det gå på torsdag da Spania skal forsøke å hente inn lån med løpetid på tre og fire år.

Italia har også hentet inn penger, og i likhet med spanjolene må også italienerne betale mer. Italienerne hentet inn 3,5 milliarder euro med løpetid til 2015. Renten endte på 3,91 prosent mot 3,89 prosent som ble nådd 12. april. Landet har også hentet inn 542 millioner euro med løpetid til mars 2020 der renten eksploderte til 5,33 prosent sammenlignet med 3,99 prosent som ble oppnådd 25. februar 2010. I tillegg ble det hentet inn 557 millioner euro med løpetid til mars 2025, hvor renten falt til 5,90 prosent mot 6,34 prosent oppnådd 13. oktober i fjor - som var sist italienerne lånte penger med så lang modningstid. På de italienske auksjonene steg etterspørselen.

Der renten stiger for kriselandene går det motsatt vei for de sikrere utlånerne.

Tyskland har holdt en auksjon der de hentet inn 3,3 milliarder euro med et halvt års løpetid. Renten endte på utrolige 0,0371 prosent mot 0,0662 prosent oppnådd 2. april.

Finland har hentet inn en milliard euro med løpetid til 2017, og også her stuper rentene. Finnene må nå betale 0,872 prosent mot 1,584 prosent oppnådd 9. november.

Spansk frykt
De markante endringene kommer etter at en vekstprognose på -0,3 for eurosonen viser at Tyskland og Frankrike revideres opp, mens kriselandene i sør revideres ned.

- Størst er problemet for Spania, der veksten nedrevideres fra -1,0 prosent til -1,8 prosent, med det resultat at underskuddet anslås til 6,4 prosent av BNP om ikke nye tiltak settes i verk, skriver sjeføkonom Knut Anotn Mork i Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

- Dette er langt høyere enn den spanske regjeringas mål på 5,3 prosent, som ble framforhandlet fra det tidligere målet på 4,8 prosent etter at fjorårets underskudd hadde vist seg verre enn ventet. Søkelyset settes nå på regionenes budsjetter, som skal være klare i løpet av mai. Men problemet er jo at resesjonen antakelig vil bli enda dypere enn det Kommisjonen nå anslår om enda flere budsjettkutt skal iverksettes, skriver Mork.

- Disse kravene kommer videre på toppen av at problemene i de spanske bankene nå for alvor kommer for en dag. Anslagene for nye kapitalbehov spriker, men det er verdt å merke seg at IMF anslår tresifrede milliardbeløp i euro. Myndighetene stiller krav om ny kapital, men har begrensede midler til selv å gripe inn, skriver sjeføkonomen.

Mandag meldes det også om at spanske banker nå låner mer penger av Den europeiske sentralbanken. I april lånte bankene netto 263,54 milliarder euro - opp fra 227,6 milliarder euro i mars.

Børsene faller
Som en konsekvens av den økte uroen faller også børsene markant.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller med 1,89 prosent til 401, 3 poeng.

Samtlige børser i Europa faller, men verst står det til i Hellas der børsen faller med 4,57 prosent og til det laveste nivået på hele 22 år.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag