Gå til sidens hovedinnhold

Ny revolusjonerende teknologi: Dette seilet kan gi Norge store muligheter

En norsk «vindfanger» kan gjøre flytende havvind konkurransedyktig minst ti år før skjema.

Mens bunnfaste havvind-turbiner bygges i store deler av verden, er flytende havvind sett på som mer krevende - og noe som Norge har et forsprang innen.

Nå kan det virke som at forspranget øker ytterligere: Andresen-familiens Ferd og North Energy melder mandag at en vindfanger med 117 subsidiefrie turbiner kan være på markedet allerede fra neste år.

I samarbeid med Aibel og Institutt for Energiteknikk skal Wind Catching Systems kommersialisere den banebrytende teknologien og gjøre flytende havvind konkurransedyktig fra 2022-2023.

Les også: Oljetopp om IEA-rapporten: – Kunne like gjerne laget en rapport om hvordan det er mulig å skape fred i Midtøsten

Teknologien vil øke effektiviteten, kutte arealbruken med 80 prosent og gi lavere operasjonskostnader. Dette gjør at flytende havvind-parker kan produsere strøm med kostnadene til bunnfaste løsninger. Ut i fra tekniske prognoser mener selskapet at operatørene og utbyggerne kan få produksjonskostnadene man håper å nå i 2030-2035 i løpet av kort tid.

Parkene vil ha en levetid på 50 år og vil være vesentlig mer kostnadseffektivt en dagens alternativer. Teknologien vil samtidig løse bærekraftsproblemer knyttet til gjenbruk av turbinblader, fiskeressurser og CO2-utslipp fra installasjon og vedlikehold.

- Vårt mål er at kundene kan produsere strøm som subsidiefritt konkurrerer med andre energikilder. Enkelt sagt vil vi levere flytende havvind med kostnadene til bunnfaste løsninger, noe som gir store muligheter på global basis for norsk leverandørindustri, sier Ole Heggheim, CEO i Wind Catching Systems.

Les også: Fremskrittspartiet sier nei til vindkraft på land

Selskapets eiere ser stort vekst- og eksportpotensiale.

- Målsettingen er å gjennomføre den tekniske verifikasjonen i løpet av 2021 og å tilby kommersielle utbyggingsløsninger i 2022. Wind Catching vil ha et betydelig konkurransefortrinnn mot de konvensjonelle flytende havvind-teknologiene og vi ser store muligheter for norsk leverandør- og eksportindustri, sier Erik Bjørstad, investeringsdirektør i Ferd.

Selskapet skriver i pressemeldingen publisert 07. juni at et Wind Catching-seil er fem ganger så effektiv som en konvensjonell havvindturbin og kan produserer energi til 80 000 husholdinger.

- Gitt at teknologiverifikasjonen bekrefter det vi tror, så er det betydelig muligheter for Wind Catching på de store utbyggingsprosjektene i Nordsjøen, på vestkysten av USA og i Asia de kommende tiårene, sier Rachid Bendriss, investeringsdirektør i North Energy.

Les også: Grønne aksjer i fritt fall - verdier for titalls milliarder kroner borte