KVADRATUREN (Nettavisen Økonomi): - Vi har allerede rekord i antall boligsalg i Norge, vi har allerede i november passert den tidligere rekorden, sa adm. direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge på en pressekonferanse onsdag.

Så langt i 2019 er det solgt 2,7 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

- Akkumulert for året har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av november. 2019 vil bli et nytt rekordår målt i antall boligtransaksjoner, supplerer Dreyer i en pressemelding.

November er normalt ingen god måned i boligmarkedet, selv om Obos-prisene viste en viss oppgang. Den sesongkorrigerte oppgangen viser at boligprisene falt noe mindre enn det som er vanlig i november.

Bra i Oslo

Men i Oslo steg prisene i november med 0,3 prosent og med 0,6 prosent sesongkorrigert. På landsbasis falt prisene med 0,8 prosent, men sesongkorrigert var det en oppgang på 0,2 prosent. Fallet er altså litt mindre enn normalt.

- Men når du summerer opp oktober og november, er vi inne i den kjedelige prognosen om en moderat prisvekst, sa Dreyer, med spesiell vekt på Oslo-markedet.

For høyt

Personmarkedsdirektør Jon Sætre i Nordea Norge advarer likevel med at banken opplever at selger sjelden får mer enn prisantydningen.

- En prisantydning for et halvt år siden er kanskje 100.000 kroner for høy for dagens marked, sier Sætre i en melding.

På årsbasis har boligprisene i Norge steget med 3,1 prosent. Dreyer sa at prisveksten i år ligger an til å bli tett opp til deres prognose på 3 prosent. For Oslo havner vi antakelig i nærheten av en oppgang på rundt 5 prosent. 12-månedersveksten fra november 2018 til november 2019 i hovedstaden er på 4,8 prosent.

Langvarig trend

- Den underliggende trenden er en moderat prisutvikling, og denne moderat trenden har vart lenge. Boligprisene i november 2019 er nominelt lavere enn de var i 2017, kommenterte Dreyer.

Men omsetningtrenden er noe høyere i år enn de foregående årene, det tar i gjennomsnitt 53 dager å selge en bolig i Norge. I Oslo er denne omsetningshastigheten på 27 dager.

- Det er et ganske høyt nivå, med tanke på antall leiligheter som selges i Oslo, kommenterte Dreyer. I Stavanger er omsetningstiden hele 89 dager, og her er det mange boliger som har ligget lenge ut for salg, sa Dreyer.

I Bergen falt boligprisene i november med 2,3 prosent, litt mer enn normalt, i Trondheim med 1,6 prosent. Det er normalt. Et prisfall i Stavanger på 1,4 prosent er derimot en god del mer enn det som er vanlig for måneden.

Normalt med fall

I november 2018 falt for øvrig boligprisene i Norge med 1,5 prosent, i 2017 var boligprisene ned 1,1 prosent, mens i det ville boligåret 2016 var det en marginal oppgang på 0,1 prosent.

November i år var derfor noe bedre enn tilsvarende måned de to seneste årene.

I oktober falt boligprisene med 0,8 prosent, men korrigerer vi for det som er normale sesongsvingninger, var prisene uendrede. Det er de såkalte sesongkorrigerte tallene som er de mest interessante: Har boligprisene steget eller falt mer eller mindre enn det som er normalt for måneden?

Sunt og velfungerende

Det som er sikkert, er at det har vært en vanvittig omsetning i boligmarkedet i år. Pengene renner inn for landets stjernemeglere. Adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom sier i en kommentar at det har aldri vært så mange boligbytter i Norge som i 2019.

- Antall boliger for salg har vært høyt, men fremdeles har prisene gått opp. Det ser ut til at vi kommer til å lande på en årlig prisvekst på rundt 2,3 prosent, som forteller om et sunt og velfungerende boligmarked.

Men boligprisene faller nesten alltid på denne tiden av året, og DNB Eiendom antar at novembertallene vil vise at det samme skjer i år. DNBs egne tall viser en nedgang på mellom 0,5 og 1 prosent, altså en litt lavere nedgang enn i fjor.

Tar av varelageret

- Det er god aktivitet i markedet og fremdeles folk på visning. Det er solgt mer enn 700 flere boliger forrige måned enn det ble lagt ut nye, så nå selger vi av varelageret, kommenterer Buraas.

Han tror det går mot en normal januar med prisoppgang. Den store omsetningen i markedet ser ut til å svelge unna de som tilbys av boliger.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at de tror vil stige i moderat tempo den nærmeste tiden, hvis vi korrigerer for normale sesongsvingninger. Banken påpeker også at det er normalt at boligprisene faller i november.

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) skriver i sin seneste kvartalsrapport at renteoppgangen og et stort tilbud av boliger demper temperaturen i boligmarkedet neste år.

Nullvekst

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL sier i i kvartalsrapporten at det har vært en positiv utvikling i boligmarkedet de siste to årene, med høy boligbygging, god etterspørsel og moderat boligprisvekst.

- NBBL forventer at presset i markedet dempes ytterligere ett knepp inn i 2020, noe som tilsier uendrede boligpriser, spår sjeføkonomen.

Norges Bank har det seneste året økt styringsrenten fra 0,5 til 1,5 prosent, samtidig som det ifølge NBBL er blitt bygd rekordmange boliger de siste årene. Det er derfor mange boliger til salgs, slik at boligkjøperne har mye å velge mellom

Den største risikofaktoren for boligmarkedet i 2020 er utviklingen i internasjonal økonomi.

Les også: Her er de nye boliglånsreglene

Snikende bekymring

– En snikende bekymring er den lave reguleringstakten i hovedstaden. Høy boligbygging og lavere prisvekst de siste årene har vært ønsket både av politikere og næringen selv. Det er altså ingen grunn til å hvile på laurbærene.

Dersom boligbyggingen stopper opp, kan det føre til en ny priskarusell i hovedstaden om et par år. Det vil være særdeles uheldig i en tid der eierlinjen allerede presses og flere sliter med å etablere seg i boligmarkedet, advarer Bjerknes.