*Nettavisen* Økonomi.

Ny sentralbanksjef i USA

Ben Bernanke vil etterfølge Alan Greenspan, som trekker seg etter 18 år i den mektige posisjonen som sentralbanksjef i USA.

24.10.05 17:55

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Det er en av verdens viktigste stillinger som besettes, når president George W. Bush senere mandag trolig vil komme med sin offisielle nominasjon til ny sentralbanksjef i USA.

Både nyhetsbyrået Reuters og TV-kanalen NBC melder nå at den utvalgte er Ben Bernanke (51). Han er en viktig rådgiver for president Bush, som leder for Council of Economic Advisers, og har tidligere vært i ledelsen i sentralbanken.

Bernanke har bakgrunn som professor i sosialøkonomi fra prestisjeuniversitetet Princeton. I stor grad står de to for samme økonomiske politikk, men Bernanke har gått inn for at den amerikanske sentralbanken skal sette et spesifikt inflasjonsmål, slik man også har i Norge. I dag ser sentralbanken på et mer sammensatt bilde når renten settes.

Greenspan (79) går av 31. januar, og åremålet hans kan ikke forlenges. Han har vært leder for sentralbanken i hele 18 år, siden 1987.

Han har vært rormann for den amerikanske økonomien gjennom en to økonomiske nedturer i 1990-91 og 2001. Mellom disse årene opplevde USA den lengste økonomiske oppgangsperioden i historien.

Da terrorangrepene forsterket nedgangstendenser i 2001, kuttet Greenspan kraftig i styringsrenten, ned til 1 prosent, for å unngå en for kraftig nedtur for økonomien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag