*Nettavisen* Økonomi.

Ny storby følger etter: Vil ha bilene ut fra sentrum

NY LEDELSE. Torsdag legger det nye flertallet fram budsjettet for 2020. Det er 26 år siden sist venstresiden i Stavanger kunne legge fram et flertallsbudsjett. Fra venstre: Aps gruppeleder Dag Mossige, MDGs Daria Maria Johnsen, SVs Eirik Faret Sakariassen, ordfører Kari Nessa Nordtun og Rødts Mímir Kristjánsson. Sp og FNB er også en del av flertallet. Bildet er tatt fra da ledelsen flyttet inn på sine nye kontorer 22. oktober.

NY LEDELSE: Torsdag legger det nye flertallet fram budsjettet for 2020. Det er 26 år siden sist venstresiden i Stavanger kunne legge fram et flertallsbudsjett. Fra venstre: Aps gruppeleder Dag Mossige, MDGs Daria Maria Johnsen, SVs Eirik Faret Sakariassen, ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Rødts Mímir Kristjánsson. Sp og FNB er også en del av flertallet. Bildet er tatt fra da ledelsen flyttet inn på sine nye kontorer 22. oktober. Foto: Magnus Ekeli Mullis

FNB + MDG = Tidenes miljøsatsing og bilfritt sentrum? - Næringsfiendtlig, mener Frp.

28.11.19 19:28

STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Satsing på barn og klima står i fokus når det nye flertallet i Stavanger bestående av SV, Sp, MDG, Ap, FNB og Rødt presenterer sitt første budsjettforslag sammen torsdag.

Samarbeidspartiene vil blant annet utrede et helårsprosjekt der bilene langs Skagenkaien, i hjertet av Vågen i Stavanger, blir «gjort tilgjengelig for folk og aktiviteter, universelt utformet, men stengt for biler».

- Dette er bare begynnelsen, sier MDGs Daria Maria Johnsen under fremleggingen.

FNB: - Vi ønsker ikke bilen ut av sentrum

Dersom det blir flertall på Stortinget for å tillate lokale turistskatter, vil Stavanger stå klar til å kreve inn skatt fra cruiseturister fra dag én. Flertallspartiene budsjetterer med 11 millioner kroner årlig i skatteinntekter fra cruiseturister, og pengene skal brukes på flere elsykler og ladepunkter i borettslag og støtte til innbyggere som vil kjøpe egen elsykkel.

- Med bilfrie gater kan vi legge opp til folkeaktiviteter, promenader, food trucks og mer liv i gatene, sier Johnsen.

Flertallet vil at færre skal eie egen bil, og stille kommunens egne biler til disposisjon for utleie til innbyggerne.

FNB-topp Frode Myrhol går ikke med på at et bilfritt Vågen betyr at flertallet vil ha bilen ut av sentrum.

- Vi ønsker ikke bilen ut av sentrum, og stemmer ikke ja til det så sant ikke en utredning viser at dette vil ha positive effekter. Vi har sagt ja til en utredning, ingenting annet, sier Myrhol.

Klikk på bildet for å forstørre. Den brede flertallskoalisjonen fra venstresiden møtte torsdag stavangerpressen for å presentere budsjettet. Fra venstre: Daria Maria Johnsen

Den brede flertallskoalisjonen fra venstresiden møtte torsdag stavangerpressen for å presentere budsjettet. Fra venstre: Daria Maria Johnsen (MDG), Frode Myrhol (FNB), Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Kari Nessa Nordtun (Ap), Dag Mossige (Ap), Mímir Kristjánsson (Rødt) og Eirik Faret Sakariassen (SV) Foto: Magnus Ekeli Mullis

Les mer: Stavanger: Gratis SFO til alle førsteklassinger

I Oslo har byrådet både blitt hyllet og utskjelt for sin satsing på bilfritt byliv. Hundrevis av parkeringsplasser er fjernet, nye sykkelfelt har blitt bygget ut og det har blitt vanskeligere å kjøre bil i sentrum. En Nettavisen-undersøkelse fra september i år viser at et flertall av Oslo-borgerne er positive til politikken.

I kommunebudsjettet til Stavanger står det blant annet at kommunedirektøren bes hente inn erfaringer fra Oslo kommunes klimabudsjett- og regnskap.

Vil flytte cruiseskipene ut fra sentrumskjernen

Cruisetrafikken var blant blant de heteste sakene inn mot kommunevalget i september, og politikerne var samstemte om at cruiseskipene måtte ut fra Vågen. Partiene er enige om å jobbe for å flytte cruiseskipene til Bjergsted når en ny kai er på plass. Noe tak på antall cruiseskip som får komme til Stavanger skal først utredes.

Fakta

Høydepunktene fra budsjettet

Les også: Ketil Solvik-Olsen har fått ny jobb

Satser på større inntekter og kutt i private bemanning

Flere av de nye tiltakene vil koster mye penger: Flertallet budsjetterer med gratis skolemat til 33 millioner kroner de neste fire årene. Partiene har fram til 2023 satt av 105 millioner kroner til å innføre gratis SFO for førsteklassinger.

Opprettelsen av et kommunalt bemanningssenter til helse og omsorg, samt barnehage og drift, vil koste 94 millioner kroner over de neste fire årene. Flertallets mål er å fase ut private bemanningsbyråer innen 2023.

Utenom at varaordfører- og ordførerlønna kuttes med 700.000 kroner over fire år, skal de store ekstrakostnadene tas inn med blant annet tiltenkt økte skatteinntekter på 65 millioner kroner i fireåresperioden, større utbytter fra Forus Næringspark (20 millioner) og Stavangerregionen havn (48,8 millioner), samt tenkte inntekter på 33 millioner kroner fra cruiseskatt de neste fire årene.

Kommunen regner også med store besparelser fra kutt i private bemanningsbyråer for barnehage (59 millioner) og helse og omsorg (55 millioner) fram til 2023.

Frp: - Næringsfiendtlig

Fremskrittspartiets Mats Danielsen er skuffet over at FNB ikke bidrar til reelle kutt i bompengene eller eiendomsskatten utover regjeringens kutt.

- I tillegg har det nye flertallet allerede sørget for at vi kan miste investeringer i milliardklassen nå som Aker BP ser seg om etter andre steder å legge sitt nye hovedkontor enn Paradis, sier Danielsen og legger til:

- Vi er positive til klimatiltak, men flertallet lammer næringslivet når de vil gjøre flere veier bilfrie og øker parkeringsavgiftene. Folk i næringslivet betaler allerede mye bompenger, og nå må de betale enda mer i parkering.

FNB-topp Myrhol svarer slik:

- Danielsen blander fylkespolitikk og kommunepolitikk. Vi kan ikke gjøre endringer i bompengene i budsjettet til Stavanger kommune. Regjeringen har også hindret oss i å gjøre noe som helst med eiendomsskatten, sier Myrhol.

Venstre-leder Jan Erik Søndeland sier mange av tiltakene er gode, men mener budsjettet er økonomisk uansvarlig.

- De sosialistiske flertallspartiene deler ut penger til mange gode tiltak, men dessverre er det ingen vilje til å ta tak i den nødvendige omstillingen Stavanger kommune må gjennomføre frem mot 2024 når eldrebølgen treffer oss for fullt, sier Søndeland.

Han mener flertallspartiene ikke viser vilje til omstilling i kommuneøkonomien, og mener Stavanger ikke vil være forberedt på tøffere tider, som han mener vil ramme oljebyen for fullt fra 2023.

- De bader i penger nå, og forskyver problemet med inndekning til senere år. Man burde vist en større varsomhet med pengebruken. Jeg er veldig spørrende til ansvarligheten i dette, sier Søndeland.

Les også: Stordalen bladde opp 29 millioner for leilighet bak Slottet

Rødts Mímir Kristjánsson mener, som Myhrol, at kritikken fra Danielsen bommer.

- Det er fake news at Aker BP skal flytte fra Stavanger. Vi vil, i henhold til demokratiske prosesser, lage en områdeplan. Jeg forstår at det var tut og kjør mens Frp styrte, men slik er det ikke lengre. Danielsen og næringslivet betaler bompenger fordi på grunn av regjeringens politikk, så hvis Danielsen vil ha vekk bompenger, bør han i stedet jobbe for et rødgrønt skifte til neste stortingsvalg, sier Kristjánsson.

Den hjemvendte politikeren kaller også kritikken fra Venstres Søndeland «absurd».

- Vi bruker mindre penger enn administrasjonen og kommunedirektøren legger opp til, og i tillegg tar vi grep for å få flere barnefamilier til byen nettopp for å møte eldrebølgen som kommer. I tillegg flytter vi godt over 100 millioner fra private bemanningsbyråer tilbake til kommunale ordninger for å sørge for faste, hele stillinger. De to store tingene vi kan gjøre for å gå eldrebølgen i møte er å få en yngre og mer skattesterk befolkning, samt å redusere utgiftene. Vi må jobbe smartere og senke sykefraværet. Dette skjer ikke over natten, sier Kristjánsson.

- Kristjánssons svar understreker jo nettopp mitt poeng. Stavanger leverer helse- og omsorgstjenester til et kostnadsnivå som er langt høyere enn de andre storbyene i Norge, og det må tas tak i nå før eldrebølgen treffer oss i 2024. Rødt øker i stedet budsjettet med nye 100 millioner kroner. Det er uansvarlig, det er alvorlig, og det er å skyve byrden over på de som blir eldre fra 2030, svarer Søndeland.

Les mer: Innrømmer at Black Friday har gått for langt: - Ønsker ikke massehysteri

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag