Det siste året har Finn.no oppdaget en metode som kan være svært vanskelig å oppdage. Metoden kalles for pengemuldyr.

Les også: Årets mest avanserte svindel: Dette må du gjøre hvis du har trykket deg inn

Sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsen i Finn.no forteller til TV 2 at de har sett en stor oppsving i nettopp denne metoden å svindle noen på. Metoden går ut på at såkalte pengemuldyr blir brukt for å gjøre tjenester for folk med kriminelle baktanker. Et pengemuldyr er en person som mottar penger fra én person og overfører dem videre til en annen (digitalt eller i kontanter) – mot betaling.

Det kan dermed ende med at en privatperson medvirker til bedrageri.

– Disse annonsene kan se veldig like ut som hvilken som helst annen annonse. Ofte er det bare litt billigere produkter, sier Gjefsen og legger til:

– Hvem som helst kan legge ut slike annonser for andre. Vi har fått høre at det er privatpersoner i Norge som har vært inne på Facebook-grupper der de svarer på en stillingsannonse om å hjelpe et firma, sier han.

Økokrim har tidligere uttalt at det trolig er store mørketall rundt metoden, og at det ofte er studenter eller ensomme eldre som blir utnyttet.

Det er flere modus og ulike tilnærminger for å rekruttere folk:

  • Studenter og unge arbeidssøkende - Kriminelle tar kontakt på internett, e-post eller sosiale medier. Det tilbys lettjente penger uten innsats. Det fremstilles som en risikofri mulighet der man skal overføre penger via bankkontoen sin mot betaling. Man får vite hva man skal gjøre og hvor mye andre har tjent på å gjøre det samme. Man lokkes med en ekstra bonus hvis man klarer å rekruttere flere pengemuldyr.
  • Eldre som er alene – Kriminelle tar kontakt på dating-sider på internett, sosiale medier eller e-post. Svindleren vinner først tilliten til offeret og ber så om penger, gaver eller bank- eller kortopplysninger. Disse personene blir ofte bedt om gi penger direkte, men også å fungere som pengemuldyr for å hvitvaske penger fra annen kriminell virksomhet.
  • Personer med økonomiske problemer – de kriminelle nettverkene er flinke til å "gjenbruke" tidligere offer som de vet har økonomiske problemer og kanskje er mer tilbøyelig for å takke ja og la seg presse til å tjene "lettjente penger"

Økokrim har fire råd til nordmenn for å redusere antall pengemuldyr:

  • Undersøk godt rundt selskaper eller personer som tilbyr deg jobb.
  • Oppgi aldri bankkontoopplysningene dine til noen du ikke kjenner og stoler på.
  • Takk nei til tilbud om lettjente penger. Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det.
  • Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner er blitt brukt som pengemuldyr, ta kontakt med politiet på ditt hjemsted og banken.

Å bli brukt som et pengemuldyr på denne måten, kan få store konsekvenser.

– Det er de som setter inn annonsene som gjør noe ulovlig. Konsekvensen er at man medvirker i bedrageri, og kan få ett år i fengsel, sier rådgiver og ekspert på sosial manipulering Anne Dybo i Økokrim.

(©NTB)

Les også: Skatteetaten advarer mot ny type svindel