Gå til sidens hovedinnhold

Ny Thon-boikott

Milliardæren møter mer motstand etter annonse.

Eiendomskongen Olav Thon skapte debatt da han under valgkampen proklamerte at han støttet Frp, gjennom en helsides annonse i Aftenposten og VG.

I annonsen beskrev den 90 år gamle milliardæren årsaker til hvorfor han ville stemme Frp, og mange reagerte negativt på Thons svært så offentlige utspill.

Nå har Thons annonsestunt igjen kommet i søkelyset.

- Olav Thon er et strålende eksempel
Den 90 år gamle forretningsmannen ble nemlig i mars i år utnevnt til æresdoktor ved fakultet for humaniora og samfunnsvitenskap ved Universitet i Karlstad.

Thon eier som kjent mange eiendommer, en hotellkjede og shoppingsenter i Sverige, og er blant annet medeier i Norby kjøpesenter på Svinesund, og dette vet Universitetet i Karlstad å sette pris på.

- Värmland, akkurat som universitetet, trenger gründere. Olav Thon er et strålende eksempel på nettopp en slik. Han har oppnådd mye sammen med næringslivet og offentlige virksomheter i vår region. Dermed har han også vært viktig for Universitetet i Karlstad og vårt arbeid, sier dekan Patrik Larsson ved universitetet om avgjørelsen, i en pressemelding.

Men ikke alle er like enige i Larssons uttalelse.

- Har lyttet og tatt til seg kritikken
Blant de 500 personene som er invitert til seremonien 25. oktober er det 66 personer som har takket nei, og angitt at grunnen er at det er Olav Thon som skal hedres. Dette skriver SVT.

- Rektor har lyttet og tatt til seg kritikken og nå skal vi se over hvordan prosessen for utnevnelsen til æresdoktor foregår, sier Joachim Gustafsson, Universitetets kommunikasjonssjef, til den svenske TV-kanalen.

SVT har vært i kontakt med flere ansatte ved universitetet, som opplyser om en het debatt som har blusset opp ved universitet som følge av Thon-utnevnelsen.

- Selv om man ikke kan ta tilbake nominasjonen, ville jeg markere mot den ved og ikke delta i seremonien, sier en ansatt som ønsker å være anonym.

- Han ble utnevnt til æresdoktor for sitt samfunnsengasjement og skal være et forbilde for unge mennesker, det gjør meg syk, sier en annen.

Angrep Thon i Twitter-melding
Dette er imidlertid ikke første gang Thon opplever motstand på grunn av støtteerklæring til Frp.

Mange har angrepet den 90 år gamle milliardæren i harde ordelag, deriblant reklamemannen Kjetil Try som sendte en twittermeldingen som en reaksjon på Thons helsides annonser 27. august.

Try og kjent venn av statsminister Jens Stoltenberg, fikk pepper etter sitt angrep på eiendomskonge Olav Thon. Mandag 2. september tvitret Try følgende: «Nå er det endelig tilbakevist, man blir ikke mindre egoistisk av å gå med rød lue».

Senere skal Try ha kommet på andre tanker og sendt en skriftlig beklagelse til Thon. Nettavisen NA24 fikk tilgang til e-posten og hele Trys beklagelse leser du under.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke lurt av venstresiden
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum skrev i kommentaren «Dumt å krige mot Olav Thon» at det er uklokt å angripe Thon slik Try og flere andre politisk motstandere gjorde.

- Thon kom til Oslo med 30 reveskinn, og har blitt milliardær på eiendom, hoteller og kjøpesentre. Han er kjent for en nøktern livsstil og for at han personlig betaler 130 millioner kroner i skatt til Hole kommune hvert år - i tillegg til årvisse, sjenerøse bidrag til blant annet Den Norske Turistforening. Når han dør, vil han donere formuen til en stiftelse for realfagforskning. Olav Thon er ikke milliardæren Arbeiderpartiet burde ønske seg som yndlingsmotstander, skriver Stavrum i sin kommentaren.

Flere politiske organisasjoner på venstresiden har truet med boikott av Thons hoteller på bakgrunn av 90-åringens åpenhjertige støtte til Frp.

Ledelsen for Fagforbundet avbestilte en konferanse på et av Thons hoteller - noe som kostet nær 60.000 kroner i avbestillingsgebyr. Også Småbrukarlaget og direktør Turid Birkeland i Rikskonsertene tok til orde for en boikott av Olav Thon.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken