*Nettavisen* Økonomi.

Ny trusselvurdering: Advarer mot koronasvindlere som utnytter privatpersoner

STORSTILT AKSJON: Flere personer har blitt pågrepet av Økokrim i Bergen.

TRUSSELVURDERING: Økokrim peker på klimaendringer, globalisering, digitalisering og koronaviruset som de største truslene akkurat nå.  Foto: (NTB scanpix)

Enkelte bedrifter og opportunistiske enkeltpersoner utnytter krisen grovt, ifølge Økokrim.

16.04.20 08:39

I sin årlige trusselvurdering peker Økokrim særlig på fire overordnede trusler mot velferdssamfunnet slik vi kjenner det i dag:

  • Globalisering og mer grenseoverskridende virksomhet
  • Eskalerende klimaendringer og tap av biologisk mangfold
  • Digital økonomisk kriminalitet, svindel og «deep fake»
  • Koronapandemien og kriminelle koronasvindlere


– Verden har endret seg den siste måneden på måter vi ikke kunne forutse, og vi kan ennå ikke si fullt ut hvordan koronapandemien vil påvirke samfunnet og kriminalitetsutviklingen, sier konstituert Økokrim-sjef Hedvig Moe til NTB.

– Erfaringsmessig fører en slik krise med seg økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet, skriver Moe om koronapandemien i trusselvurderingen.

Klikk på bildet for å forstørre. Økokrim-sjef Hedvig Moe sier Økokrim må bli bedre til å dele informasjon med de rapporteringspliktige og jobbe for et bedre samarbeid med private aktører.

ADVARER: Økokrim-sjef Hedvig Moe tror korona-pandemien vil gi en merkbar økonomisk krise, som igjen kan føre med seg økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Les mer: Hvis han holder Norge stengt til nyttår, er det svært dårlige nyheter for din økonomi

Koronaviruset skaper rom for kriminelle opportunister

Svindel med dagpenger, utnyttelse av nasjonale strakstiltak og konkurskriminalitet er blant koronapunktene i trusselvurderingen.

I rapporten skriver Økokrim blant annet at «koronapandemien skaper et handlingsrom for kriminelle opportunister som utnytter den sårbare situasjonen vi befinner oss i». Bedrifter i Norge har mottatt falske fakturaer for smittevernmidler av opportunistiske privatpersoner - men også enkelte bredrifter ser sitt snitt til å utnytte krisen, ifølge Økokrim:

«Informasjon tilsier at enkelte arbeidsgivere permitterer ansatte unødvendig slik at ansatte mottar dagpenger, samtidig som bedriften påtar seg svart arbeid og arbeidsgiver slipper å betale lønn».

Enheten skriver også at politiet har mistanke om permitterte arbeidere som mottar dagpenger fra NAV og mottar betaling svart fra arbeidsgiver. Økokrim har også sett at arbeidsgivere har hjulpet utenlandske arbeidere med permitteringssøknad i bytte mot gratisarbeid.

«Slik unngår arbeidsgiver å betale full lønn, de kan tilby rimeligere varer og tjenester og sikrer videre drift av bedriften i en økonomisk usikker tid», skriver Økokrim.

Klikk på bildet for å forstørre. OSLO 20170331. Assisterende Økokrim-sjef Hedvig Moe Øren

KORONASVINDEL: Blant flere svindelmetoder knyttet til koronaviruset, viser Økokrim og Hedvig Moe til at bedragere manipulerer sårbare personer til å investere i verdiløse eller ikke-eksisterende prosjekter for å 'få med seg oppgangen'. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Økokrim skriver at det fare for at strakstiltakene til regjeringen kan misbrukes, og at både kriminelle opportunister og normalt lovlydige mennesker i en desperat situasjon kan finne på å utnytte situasjonen.

«Det vil sannsynligvis også bli en økning i konkurskriminalitet», skrive Økokrim.

Les også: Vil ha billige dieselbiler til flyktningfamilier – politikerne tvinger gjennom dyre elbiler

Tror norske penger finansierer terror

Blant flere trusler knyttet til velferdssamfunnet, blant annet misbruk av støtteordninger og bruk av skatteparadis, peker Økokrim på at korrupsjon i offentlig sektor kan være mer utbredt nå enn tidligere. Enheten viser til at Norge har falt fra tredjeplass til sjuendeplass på korrupsjonsindeksen Transparency International, og at flere alvorlige korrupsjonssaker i Kommune-Norge de siste årene kan ha bidratt til det.

Økokrim skriver at norske kommuner er sårbare for korrupsjon, og at trusselen vurderes som særlig høy i utbyggingsprosjekter i Norge. Koronapandemien har gjort denne trusselen enda større, mener politiet:

«I dagens situasjon med pandemiutbruddet, har mange blitt tildelt nye roller uten inngående kompetanse om antikorrupsjonsarbeidet. Det kan øke risikoen for korrupsjon», skriver Økokrim i rapporten.

Etterforskningsenheten peker også på at økt globalisering og mer flytende grenser byr på muligheter for tvilsomme finansielle transaksjoner, hvitvasking og korrupsjon.

Økokrim peker at store summer årlig føres ut av Norge til utlandet, og at pengene ofte ender opp i konflikt- og krigsområder. Politiet ser på flere av transaksjonene som mistenkelige, og mener det er sannsynlig at en del av pengene finansierer terrororganisasjoner i utlandet.

«Det er få fremmedkrigere med tilknytning til Norge igjen i Midtøsten, men det er mulig at det vil bli sendt midler til de som fremdeles er i området», skriver Økokrim.

Les den fullstendige rapporten fra Økokrim her.

Les også: - De «beste» korona-landene har én ting til felles

Les mer: Bent (62) taper enorme beløp: Vedum oppfordrer til opprør mot politikerne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag