EU-ledere møttes fredag for å drøfte videre hvordan unionen skal gjøre seg uavhengig av russisk gass. I forkant av eventuelle flere energi-sanksjoner har Putin selv har knepet igjen eksporten til 12 EU-land.
EU har vedtatt å fylle opp gasslagrene til 80 prosent før vintersesongen, men situasjonen akkurat nå er preget av panikk:
- Det er bare et tidsspørsmål før russerne stanser alle gass-forsyninger, sier en talsperson før EU-møtet fredag til nyhetsbyrået Reuters.
- Da blir det kollaps
Tyskland frykter at knapphet på energi kan føre til at deler av industrien må stenges til vinteren.
Ifølge et møteutkast sitert av Reuters får krigen i Ukraina skylda for både høy inflasjon og stagnert vekst. Det er fredag nøyaktig fire måneder siden krigen startet.
Les også: Kaos og frykt i strømmarkedet - nå forsvinner fastpris-mulighetene
Den tyske økonomiministeren, Robert Habeck, sier at landet vil komme til å mangle gass hvis de russiske forsyningene forblir så lave som nå. Det kan føre til at industrivirksomheter må stenge ned til vinteren, advarer han:
- Da må bedrifter legge ned produksjonen og si opp ansatte, forsyningskjeder kollapser og folk vil sette seg i gjeld for å betale sine regninger for oppvarming, sier statsråden til det velrennomerte magasinet Der Spiegel.
Det er en del av Putins strategi å skape splittelse i Tyskland, hevder Habeck.
Putin kan holde gassen avskrudd
Marie Lindberg, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, har fulgt tysk klimapolitikk tett i mange år. Den russiske gassledningen Nord Stream 1, som leverer så å si all gass Tyskland importerer fra Russland, er sentral for Habecks bekymring, forklarer hun:
- Russerne skal skru av gassledningen for et planlagt vedlikehold i sommer. Habeck er veldig redd for at de etter dette kommer til å stenge gassledningen helt. Alt nå er kapasiteten i denne gassledningen redusert med 60 prosent, sier forskeren.
Ifølge Lindberg går om lag halvparten av gassen fra Russland direkte til oppvarming av boliger og kontorer, mens en tredel går til industrien. Det forklarer den doble bekymringen for næringsliv og husholdningene.
- Tyskerne utløste torsdag nivå 2 i sin gassberedskapsplan. Det er et alarmnivå som ikke betyr rasjonering ennå, men at det er alvorlige forstyrrelser i leveringen eller på forbrukssiden.
Les også: EU-topp om russisk hindring av korneksport: – En virkelig krigsforbrytelse
Om tolv uker, i slutten av september, skurs oppvarmingen på. Den klart største andelen av gassen fra Russland går til oppvarming av kontorer og private hus, poengterer Lindberg:
- Akkurat nå er det ikke krise, men det blir det så snart behovet begynner og sentralfyringen i bygårdene settes i gang - dette er jo nedstengt for sommeren.
Et uhell i Texas gjorde vondt verre
I vår besluttet EU å sikre gasslagre på 80 prosent før høstsesongen. Dette går ikke helt etter planen:
- De ligger dårlig an til å klare dette, og er avhengige av påfyll for å nå minstekravene. Det klarer de ikke hvis Russland kutter Nord Stream helt, sier den norske forskeren.
Les også: Bankene slår alarm: – Økt inflasjon og rentehevinger påvirker psyken til 700.000 nordmenn
Tyskland bygger nye LNG-terminaler for å kunne ta imot mer gass fra skip. For å erstatte den russiske gassen trenger EU og tyskerne store mengder gass fraktet med skip (dette kalles LNG, red. anm). Blant landene som kan bidra er Qatar og USA. Men heller ikke med dette har tyskerne vært spesielt heldige:
- De har kjøpt frecking gass fra USA. Men en ulykke i Texas gjør at tyskerne ikke får levert en del av det de har bestilt fra USA, sier Lindberg.
Høy regning til forbrukerne
Siden gassen i stor grad går til oppvarmingen, ventes skyhøye priser ved mangel på gass til høsten:
- Tyskerne er veldig bekymret for prisøkningene. Og det er jo først nå at prisøkningen kommer videre til forbrukerne. Det ser heller ikke bra ut for enkelte av leverandørene, som kommer i en skvis fordi har forpliktet seg til lavere priser enn selv må kjøpe for, sier Lindberg.
Forbrukerne kan få dobling eller tredobling av sine energiregninger, som allerede er mellom 30 og 80 prosent høyere enn i fjor høst, ifølge en uttalelse fra Klaus Müller, som leder Tysklands nettverkregulator, Bundesnetzagentur, til mediehuset ARD fredag.
- Vil undergrave demokratiet
Politisk har det oppstått krangel om hvorvidt politikerne kunne gjort mer for å hindre denne situasjonen. Nedstengingen av atomkraftverk er mer omstridt i Tyskland nå enn før Ukraina-krigen, men atomkraft kan ikke benyttes til gassdrevne sentralfyr-anlegg, poengterer Marie Lindberg.
Det grønne skiftet har vært viktig for tyskerne, men når de nå mangler energi, gir det noen utslag de klimabevisste politikere nok kunne vært foruten:
- Nå fyrer de også opp mer kullkraft. De krangler om at man har satt seg selv i en veldig sårbar situasjon fordi man ikke har bygget disse LNG-terminalene tidligere, men i stedet har bygget Nord Stream 2I tillegg henger de etter med utbygging av fornybar i varmesektoren, sier forskeren..
Habeck er på sin side ikke bare bekymret for økonomien. Putins gasstrekk kan bli en trussel mot selve demokratiet, mener han:
- Dette skaper ideell grobunn for en type populisme som kan ha til hensikt å undergrave vårt liberale demokrati fra innsiden, sier Habeck til Der Spiegel.