*Nettavisen* Økonomi.

Ny vei inn på boligmarkedet - kan kjøpe en halv leilighet

BOLIGKJØP FOR FLERE: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos sier at de ønsker å bidra til at flere kommer inn på boligmarkedet.

BOLIGKJØP FOR FLERE: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos sier at de ønsker å bidra til at flere kommer inn på boligmarkedet. Foto: Trygve Indrelid

Obos har tatt grep for å gjøre det lettere for folk å oppnå boligdrømmen. Nå kan du kjøpe kun en halv leilighet, og kjøpe større eierandel når du får råd.

01.03.20 23:11

– Stadig flere av våre medlemmer har ikke mulighet til å bli eier av den boligen de trenger, til tross for at de er i full jobb med vanlig inntekt. Vi ønsker å være innovative og gjøre noe med denne utfordringen – uten å vente på at det offentlige skal komme med løsninger eller subsidier, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS i en pressemelding onsdag.

Den nye løsningen kalles Obos Deleie, og innebærer at du kjøper minst halve leiligheten og så leier du resten av Obos. Slik kan flere få mulighet til å komme på boligmarkedet.

Les også: Tror boligmarkedet blir brennhett igjen: - Meget uheldig

Starter i Oslo

I første omgang tilbys dette kun for Obos-medlemmer i tre boligprosjekter i Oslo, og dette er på Vollebekk, Lillebergtunet og Røakollen.

- Planen er å utvide tilbudet i takt med etterspørselen, opplyser Obos.

I dag er det veldig vanskelig å komme inn på boligmarkedet i hovedstaden. Til tross for at man har god lønn og klart å spare opp en del egenkapital, kreves det svært mye for å kunne klare å kjøpe bolig alene.

– Det er bedre at folk får én fot innenfor en egen eid bolig enn to utenfor. Høye priser gjør at altfor mange faller utenfor, sier Siraj.

Les også: Trondheim kommune: Nå blir det forbudt å bygge for små parkeringsplasser

- Ikke bare for de privilegerte

Med Obos Deleie vil 65-75 prosent av alle enslige i Oslo, som har full jobb, kunne klare å kjøpe seg bolig mener han.

- Boligmarkedet skal ikke bare være for de privilegerte, og de med rike foreldre. Derfor vil OBOS gå inn i rollen som medinvestor med boligkjøpere som ikke har mulighet til å løfte boligkjøpet alene, fortsetter han.

Det nye boligkonseptet gjør det mulig å kjøpe seg mer inn i egen bolig etter hvert som man får spart mer egenkapital eller får bedre lønn.

Konserndirektør Marianne Gjertsen Ebbesen i Obos opplyser at den nye modellen de nå lanserer, gjør det både lettere for førstegangskjøpere og for andre som opplever endringer i livet - for eksempel skilsmisse.

- Sjanseløs

Det er ikke noe nytt at det er vanskelig for unge å komme inn på boligmarkedet. Før jul snakket Nettavisen med Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom, om hvor utfordrende det er i sentrale strøk.

- Ja, vi kan slå fast at i realiteten er en enslig boligsøker sjanseløs på nye leiligheter i Oslo uten støtte, sa han.

En nyoppført toromsleilighet på 50 kvadratmeter har ifølge DNB kostet nærmere 4,6 millioner kroner i gjennomsnitt. Det er 9 ganger inntekten for en som tjener 500.000 kroner i året, skrev Nettavisen i saken før jul.

Ett av kravene i boliglånsforskriften er at låntaker kan ha en maksimal samlet gjeld på inntil fem ganger inntekten. Annen gjeld inkluderes, som studiegjeld.

- De som ikke slipper inn i markedet, er de som ikke har det nødvendige støtteapparatet. De er det ingen nye boliger for. Å leie kan være et alternativ, men vi har en tradisjon for å eie i Norge, sa Buraas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag