Gå til sidens hovedinnhold

Ny Windows nærmer seg

På CES fikk TV 2 Nettavisen ta en nærmere titt på neste generasjons Windows. Se bildene her.

LAS VEGAS (TV 2 Nettavisen): Det er ingen hemmelighet at Windows Vista vil bli lansert i løpet av året, og de fleste tegn tyder på at det vil komme i løpet av høstmånedene. Mange av nyhetene er kjente, men på CES har vi kunnet få se hvordan det hele faktisk ser ut.

Tidligere utgave for funksjonalitet
I sommer lanserte Microsoft de første virkelige tegnene på hva vi har i vente med Windows Vista da de lanserte operativsystemet i Beta 1. Dette var en utgave som ifølge Microsoft først og fremst fokuserte på funksjonalitet og sikkerhet, og i liten grad brukergrensesnittet.

Det finnes neppe noen bedre anledning til å slippe Beta 2, som fokuserer på brukergrensesnitt, enn på verdens største forbrukerelektronikkmesse. Vi har fått en Microsoft-representant til å demonstrere de store nyhetene i Windows Vista fremfor dagens Windows XP, og i bildekarusellen under kan du se en rekke skjermbilder fra denne demonstrasjonen.

Fokus på søk
Av nyhetene er langt større fokus på søkemuligheter. På startmenyen står nå søkefeltet i fokus, og søker du etter for eksempel ”venner”, vil den automatisk sortere frem nettsider du har vært innom, dokumenter og programmer som inneholder dette ordet.

En annen av de store nyhetene er lanseringen av Internet Explorer 7.0 (IE7). Dette er i bunn og grunn en utgave av dagens IE6 med mulighet for å bruke faner, på samme måte som vi kjenner fra Opera og Internet Explorer. I grunn ser det faktisk veldig likt ut som Opera.

Letter å bytte mellom vinduer
Bruken av tastekombinasjonen Alt+Tab er velkjent for de fleste for å raskt bytte mellom forskjellige vinduer. Denne funksjonen er betydelig oppgradert med bedre visning av hva slags program som du faktisk vil bytte mellom. En ny funksjon er også lagt til slik at en kan bla i vinduene i 3d for å finne det rette vinduet (se bilde under).

Windows Media Player 11 er også finne i Vista. Denne gjør oversikten over din musikksamling betydelig bedre enn med dagens Media Player, gjennom veldig god visualisering av sanger i forhold til album. En skal også kunne assosiere sanger med andre sanger. Sanger fra Celine Dion kan dermed lett assosieres med sanger fra Mariah Carey.

Vista går tregt
En av de tingene vi la merke til under demonstrasjonen var at ting ikke gikk like raskt og smertefritt som Microsoft gjerne vil ha det til. Det nye brukergrensesnittet er relativt tungt, og søkeresultatene er ikke så raske som Microsoft liker å skryte av. På spørsmål om hva dette skyldes, sier Microsofts representant av at det kommer av at maskinen er brukt til demonstrasjon i mange timer, og at det er mye av årsaken. Maskinvaren operativsystemet kjørte på var nemlig bedre enn det de fleste har tilgang til.

Ut i fra dette kan vi konkludere at Microsoft fortsatt har et langt stykke igjen når det gjelder minnehåndtering, eller at operativsystemet krever maskinvare som vi enda ikke har tilgjengelig for å gå virkelig smertefritt.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar