*Nettavisen* Økonomi.

Nyanserer aksjegevinster og -tap

Regjeringen innfører en nyanseforskjell i beskatningen av aksjegevinster og -tap

12.05.06 13:10

Fredag ble det reviderte nasjonalbudsjettet lagt frem av regjeringen. Her ble det innført en endring i beskatningen av aksjegevinster og -tap i deltakerlignede selskaper. Dette gjelder altså ANSer og kommandittselskaper.

Endringsforslaget, som gjelder for aksjegevinster og -tap realisert fra og med i dag, innebærer at slike gevinster heretter blir skattefrie inntil de eventuelt deles ut til en personlig deltaker. Tap blir ikke lenger fradragsberettiget.

- Etter gjeldende regler blir opparbeidet overskudd i deltakerlignede selskaper, blant annet ansvarlige selskap og kommandittselskap, beskattet løpende på deltakernes hånd. Aksjeutbytter er unntatt fra slik beskatning, og skattlegges først ved eventuelt senere utdeling som del av overskuddet til personlige deltakerer, og da med rett til skjermingsfradrag. Ved slik utdeling skattlegges utbyttet med fradrag for skjerming. Samlet skattlegging av utbyttet blir da tilsvarende som for personlige aksjonærer under skjermingsmetoden for aksjonærer. Aksjegevinster blir derimot skattlagt hos deltakerne ved realisasjonen, og i tillegg skattlagt når den samme inntekten deles ut til personlige aksjonærer. Reglene gjelder motsvarende for tap, opplyses det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.