Gå til sidens hovedinnhold

- Nye bedrifter er av feil type

Rundt 2.000 flere bedrifter ble etablert første halvår i år sammenliknet med fjoråret. Men nesten ingen av dem er kunnskapsbedrifter, og det bekymrer NHO.

Økningen på 2.029 bedrifter tilsvarer 9,7 prosent. Sammenlignet med andre kvartal i fjor er det en økning på 634 nyregistreringer i andre kvartal i år. Vel 90 prosent av nyregistreringene er nyetableringer, viser beregninger fra Statistisk sentralbyrå har foretatt.

Kunnskapsbedrifter

- Det er bra med alle nyetableringer, men vi hadde ønsket at flere enn bare 0,5 prosent av disse nyetableringen er i kategorien høyteknologi/kunnskapsbedrifter med store eksportmuligheter, sier direktør Inger Aarvig i NHOs seksjon for innovasjon og mindre bedrifter til NTB.

Hun sier det er lett å lene seg til de positive tallene, uten å ta i betraktning hva tallene representerer. De fleste er såkalte levebrødsbedrifter som sjelden vokser. Det er kunnskapsbedriftene som har de største muligheter til ekspansjon, framholder Aarvig.

Bedre vilkår

- NHO har ved flere anledninger pekt på at vilkårene for å etablere slike bedrifter må bli meget bedre. En hindring er de skattemessige forhold, og vi mener at formuesskatten må vekk. Et annet forhold er at myndighetene må støtte initiativ for å få med private investorer i prosjekter. Slik det er i dag putter disse investorene pengene i noe helt annet enn bedrifter, sier Inger Aarvig.

Hun peker på at i andre land har man ordninger som sikrer nye prosjekter bedre kapitaltilgang.

(©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot