Tall fra Opplysningensrådet for vegtrafikken (OFV) for juli viser at elbiler nå for alvor har festet grepet om det norske elbilmarkedet.

Hele 64,1 prosent av alle nye personbiler solgt i forrige måned var nullutslippsbiler, i all hovedsak elbiler.

Men i tillegg var størsteparten av de øvrige bilene, 27,6 prosent av totalen, hybrider.

Les mer her: Prissjokk for norske Tesla-kunder

Bare en svært liten andel av totalsalget av nye biler var bensin (4,3 prosent, eller 451 biler) og diesel (4,1 prosent, eller 430 biler).

Aldri solgt færre

Sagt med andre ord, for hver dieselbil som ble solgt i juli, ble det solgt nesten 16 elbiler.

Faktisk er det aldri blitt solgt færre diesel- og bensinbiler i Norge i løpet av en måned i nyere tid, ifølge NAF.

Les også: Ekstreme elbil-tall: Nå kommer NAF med en lade-advarsel

- Nå går det fort. Tallene viser at vi nå ser starten på slutten for bensin- og dieselbilen. Nybilsalget sier noe om hvilken vei det går. Om 20 år kommer bensin- og dieselbilen til å være en sjelden fugl på norske veier, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobil-Forbund, i en melding.

- Det finnes fortsatt langt flere bensin- og dieselbiler på norske veier enn elbiler. Men når nesten to av tre nye biler er helelektriske, betyr det at bilparken elektrifiseres i et tempo som få trodde var mulig for få år siden, sier hun.

Etterlyser endringer

NAF mener at myndighetene nå må få øynene opp for at elbilveksten fører til massive ladeutfordringer for forbrukerne. De mener det mangler flere hundre hurtigladere langs norske veier.

Les også: Morten opplever voldsomt vekst: Porsche-salget er nesten femdoblet

– Mange steder fører manglende hurtigladere til kø, venting og irritasjon på ladestasjonene, sier Ryste, som i tillegg mener at brukervennligheten på lading er under enhver kritikk.

– Vi er på vei over i en fase hvor mange flere enn entusiastene skal ha elbil. Da må lading være minst like enkelt som det er å fylle bensin eller diesel.