I 2019 truet Apple med å fjerne Facebook og Instagram fra App Store. Dette kommer fram i dokumenter som nyhetsbyrået AP har fått innsyn i. Bakgrunnen var at det sosiale nettverket ble benyttet til å tilby og selge hushjelper i Midtøsten.

Avsløringen kommer etter at en rekke dokumenter, nå omtalt som Facebook Papers, er frigitt av den amerikanske kongressen til et knippe mediehus, blant andre The Associated Press.

Dette skjer i kjølvannet av at en tidligere Facebook-ansatt, Frances Haugen, fortalte kongressen om en rekke graverende forhold i det gigantiske sosiale nettverket.

Ifølge dokumentene AP har fått tak i reagerte Apple kraftig på at Facebook lot være å gjøre noe etter at det kom bekreftet informasjon om at filippinske hushjelper ble utnyttet og misbrukt ved hjelp av Facebook-annonser.

Bildeannonser med alder og pris

Apple nøyet seg imidlertid med trusselen, og lot være fjerne Facebook og Instagram.

Apple har ikke ønsket å kommentere avsløringen overfor AP, men Facebook selv erkjenner at trusselen ble tatt svært alvorlig:

«Å fjerne våre apper fra Apples plattformer ville potensielt hatt alvorlige konsekvenser for vår virksomhet og fratatt millioner av brukere tilgang», skriver selskapet rapporten AP siterer fra.

Les også: Facebook i hardt vær, anklagene tårner seg opp

Likevel har eventuelle tiltak som Facebook har gjennomført hatt liten effekt, melder AP. Et kjapt søk på ord som «khadima», hushjelp på arabisk, vil fortsatt få opp Facebook-kontoer med poserende bilder av afrikanske sør-asiatiske jenter ledsaget av alder og pris.

Ifølge AP skjer det til tross for at filippinske myndigheter har en hel stab av medarbeidere som jobber utelukkende med å sjekke Facebook-poster - for å beskytte desperate jobbsøkere mot kriminelle gjenger og menneskehandlere som vil rekruttere dem gjennom det sosiale nettverket.

Erkjenner problemet

Nettgiganten erkjenner at virksomheten er et problem. I et av dokumentene AP har fått innsyn i, skriver Facebook:

«Våre undersøkelser viser at hushjelper ofte klaget til sine rekrutteringsbyråer om at de ble innelåst i hjemmene, underernært, tvunget til å forlenge sin kontrakter i det uendelige og solgt videre til andre arbeidsgivere uten å ha godkjent dette [....] - Responsen fra byråene var at de ikke måtte klage sånn».

Facebook sier i en uttalelse til AP at de har tatt problemet svært alvorlig, selv om den omtalte typen annonser stadig kan finnes på det sosiale nettverket:

«Vi har kjempet mot menneskehandel i mange år. Vårt mål er alltid å forhindre at enhver som forsøker å utnytte andre skal ha et hjem på vår plattform», skriver Facebook.

Les også: Facebook skuffer - lavere inntekter enn ventet

Aktivister som uttaler seg til AP mener at Facebook har både en forpliktelse og rikelige midler til å slå effektivt ned på misbruk og menneskehandel via sin plattform.

Problemet med kontoer som ble brukt til menneskehandel var så velkjent og stort at selskapet hadde en egen forkortelse for det, HEx, (for «human exploitation»), skriver AP. Plattformen skal ha stengt over 1.000 kontoer, men selv det har neppe vært nok til å stanse problemet, viser dokumentene.

Les også: Zuckerbergs nye baby: Ansetter 10.000 i Europa