Gå til sidens hovedinnhold

Nye møkkatall for Joe Biden - men oppturen er like rundt hjørnet

Ferske tall er dårlige nyheter for president Joe Biden. Men det finnes også gladnyheter for presidenten.

NEW YORK (Nettavisen): Torsdag ettermiddag norsk tid, kom overraskende tall som viser at arbeidsledigheten øker mer enn forventet i USA, melder CNBC.

Mens markedet forventet at antall nye arbeidsledige skulle øke med 335.000, viste de nye tallene at hele 362.000 nye personer meldte seg arbeidsledig i forrige uke.

Les også

Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

Det er en kraftig økning i antall arbeidsledige i California som trekker opp tallene.

Det er også en økning på 27.000 nye arbeidsledige fra uken før.

Antall langtidsledige i USA ligger nå på 2,84 millioner.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

Svak oppgang på Wall Street

Selv om arbeidsledigheten økte mer enn forventet, var det ikke ventet at Wall Street vil reagere svært negativt på nyheten. Dow Futures var opp rundt 0,4 prosent, og det samme var S&P 500 Futures, mens Nasdaq Futures var opp 0,5 prosent.

Kort tid etter åpning, var Dow Jones ned 0,3 prosent, mens Nasdaq var opp 0,4 prosent. S&P 500 Futures var opp 0,1 prosent.

Les også: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

Les også

Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

USAs økonomi vokser

Wall Street påvirkes torsdag også av positive tall, som viser at USAs økonomi vokste med en årsrate på 6,7 prosent i andre kvartal.

I månedene april, mai og juni vokste USAs økonomi med en takt som tilsvarer en årsvekst på 6,7 prosent. Ifølge de nyeste tallene fra handelsdepartementet er veksten i andre kvartal litt høyere enn de hadde estimert.

Les også: - Slik reagerte Melania Trump på sexskandalen

Dette vil trolig være de høyeste veksttallene for året. I første og andre kvartal har økonomien fått ekstra hjelp fra et enormt offentlig forbruk for å dempe virkningene av koronapandemien. Mange millioner amerikanere har fått utbetalt kontantstøtte, ledighetstrygdeordninger har vært utvidet og småbedrifter har fått stor bistand.

Les også

Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

Nå trappes imidlertid en god del av disse tiltakene ned. I tillegg hemmes økonomien fortsatt av den utbredte deltavarianten. Dessuten rammes USAs økonomi av de store forsyningsproblemene i leverandørkjeder for blant annet halvledere som påvirker hele verdensøkonomien.

De fleste analytikere anslår at veksten i tredje kvartal, som avsluttes torsdag, vil ligge på rundt 4 prosent. Til sammen ligger USA imidlertid an til en samlet økning i BNP på 5,7 prosent for hele året. Det vil være den kraftigste veksten siden 1984, da veksten lå på 7,2 prosent. Også den gangen var USAs økonomi på vei ut av en kraftig nedgangstid

USA unngår nedstengning

En god nyhet for president Biden på torsdag, er at USA trolig unngår nedstengning av statsapparatet.

Les også

- Slik reagerte Melania Trump på sexskandalen

På torsdag skal Senatet holder avstemning om et forslag som vil fortsette finansieringen av statsapparatet, samme dag som finansieringen tar slutt.

– Vi har kommet til enighet om en midlertidig løsning for å unngå en nedstengning. Vi stemmer over den i morgen tidlig, sa Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet, sent onsdag.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Vil bruke over fire tusen milliarder dollar

Representantenes hus vil holde avstemning over forslaget, som vil sikre finansiering fram til 3. desember, like etter det er behandlet i Senatet. Det er bred støtte til forslaget i begge kamre, og det ventes at det blir vedtatt. Dermed kjøper politikerne seg tid for å lage budsjetter for føderale myndigheter.

Schumer legger også til at forslaget sørger for fortsatt pengestøtte til hjelp etter orkanen Ida og andre naturkatastrofer, samt til flyktninger USA har tatt inn fra Afghanistan.

For å sikre finansieringen måtte Demokratene fjerne en midlertidig heving av gjeldstaket. Finansminister Janet Yellen mener dette taket må heves innen 18. oktober for å unngå en finanskrise, men republikanerne mener Demokratene både kan og må løse dette problemet på egen hånd.

Demokratene kjemper også for å få gjennomslag for president Joe Bidens store infrastruktur- og velferdspakker, som til sammen skal bruke over fire tusen milliarder dollar. Dette førte til at Biden avlyste en tur til Chicago onsdag slik at han kunne støtte sitt parti i Kongressen.