Norges vassdrags- og enerigdirektorat (NVE) har foreslått nye regler for hvordan nettleie skal prises over hele landet. Forslagene har møtt kraftig kritikk fra en rekke foreninger og eksperter.

Analysebyrået NyAnalyse har på vegne av Norsk solenergiforening og Solenergiklyngen laget en rapport på konsekvensene av de nye reglene fra myndighetene.

Rapporten viser at dem som har investert mest i energieffektivitet som for eksempel bedre isolering, varmepumpe eller solceller – som vil kunne få en kraftig økning i strømregningen.

Kort forklart

Strømregningen din består av selve strømforbruket. Men i tillegg betaler du nettleie. Dette går til leie av selve systemet som distribuerer strømmen. Dette nettet må vedlikeholdes, driftes og bygges ut.

Tariff på nettleie handler om en egen avgift for forbruket av strømnettet. Det myndighetene har lagt frem har som hensikt å gjøre det dyrere å bruke strøm når folk belaster nettet mest, og billigere når det belastes lite.

Målet er at det skal forhindre store, unødvendige investering i økt kapasitet på strømnettet.

Men forslaget om effekttariff kan få en del spesielle utslag, viser den nye rapporten Nettavisen har fått tilgang på.

Se nederst i saken om du kommer dårligere eller bedre ut.

Les mer: 2,3 millioner nordmenn har gjort en strømtabbe

– Dårlig nytt for forbrukere

Målet med de nye reglene er ifølge NVE å sikre mer effektiv utnyttelse av nettkapasiteten, og at selskapene ikke bygger mer kapasitet enn det som er nødvendig.

– Rapporten er oppsiktsvekkende og viser at husholdninger kan tape store summer på å ha fulgt myndighetenes oppfordring om å energieffektivisere boligen sin. Dette er dårlige nyheter for både forbrukerne og miljøet, sier Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen som representerer solenergi-bransjen.

Nordmenn topper statistikken når det gjelder strømforbruk. Mye på grunn av oppvarming under den lange og kalde vinteren.

For å redusere strømkostnader og klimautslipp, har myndighetene i en årrekke oppfordret til energieffektivisering ved for eksempel installering av varmepumper. Ifølge den nyeste tilgjengelig statistikken er det omtrent 900.000 varmepumper i norske bygninger, og tallet øker med omtrent 73.000 i året.

Les mer: Undersøkte 1264 norske hjem: Så mye kan du spare på å skru ned varmen én grad

Disse rammes hardest

I rapporten er det ti forskjellige grupper i fem forskjellige områder i Norge som er analysert nærmere. Det er fem av gruppene som kommer dårligere ut, og fem av gruppene som kommer bedre ut. Ifølge analysebyrået er det dem med lavest strømregning som får dyrere regning, mens dem som bruker mest sparer flere tusenlapper.

En ung enslig person som bor i en liten bolig som allerede er energieffektiv, for eksempel i moderne blokkleilighet vil kunne få en økt strømregning på opp mot 3500 kroner, viser beregningen fra byrået.

På den andre siden vil en familie med barn i ungdomsalder, stor tomannsbolig og høyere forbruk enn normalen, få opptil 4000 kroner mindre i strømregning.

– Jeg forstår at NVE har et ansvar for belastningen på strømnettet, men med den varslede tariffendringen risikerer vi en situasjon der energisløsing belønnes. Det virker som klima- og forbrukerhensyn helt har havnet i glemmeboken, sier daglig leder Ragnhild Bjelland-Hanley i Norsk solenergiforening.

Les mer: