Gå til sidens hovedinnhold

Nye tipsregler: Halvparten av tipsen til servitør Magnus forsvinner

Bedriftene tar av tipsen til servitørene på grunn av Siv Jensens nye skatteregime. Fellesforbundet er klar til å ta saken til retten.

Etter at bedriftene fra nyttår fikk ansvar for å betale inntektsskatt på tipsen servitørene mottar fra gjestene, har det hersket stor usikkerhet i bransjen. Mange, bedriftene og servitørene inkludert, lurer på hvem som skal ta regningen for administrasjonskostnader og arbeidsgiveravgift i forbindelse med endringen.

Usikkerheten har gjort at mange bedrifter bruker servitørenes tips til å dekke egne utgifter.

Servitør Magnus Kjelsrud har jobbet i restaurantbransjen i 25 år. Per i dag blir Kjelsrud trukket 20 kroner i administrasjonskostnader per hundrelapp, før 14 prosent av det resterende beløpet trekkes i arbeidsgiveravgift.

- Da sitter jeg igjen med rundt 70 kroner av hundrelappen før jeg skal betale skatt til Siv Jensen, sier servitøren, og fortsetter:

- Jeg vil anslå at rundt 50 prosent av tipsen jeg mottar forsvinner i skatt og administrasjonskostnader. Vi ansatte har ikke lenger noen ting vi skulle ha sagt når det gjelder tipsen vi mottar, sier Kjelsrud.

Nå etterlyser den erfarne servitøren en avklaring fra finansminister Siv Jensen (Frp).

Se Jensens svar lenger nede i saken.

Les også

SV gratulerer Siv Jensen: - Endelig! Dette vil få globale konsekvenser

- Skjønner at servitørene er forbannet

Nylig gjorde Finansdepartementet en rekke endringer knyttet til skatt på frynsegoder etter klagestorm fra ansatte og bedrifter fra 1. januar.

Fellesforbundets Clas Haarek Delp mener finansminister Jensen burde benyttet muligheten til å avklare hvem som skal betale arbeidsgiveravgift og administrative kostnader av tips.

- Hennes manglende vilje til å avklare dette fører til det kaoset som nå råder i hotell- og restaurantbransjen. Vi har mange frustrerte medlemmer som opplever at arbeidsgiverne trekker sine egne utgifter fra tipspengene før utbetaling. Jeg skjønner godt at mange er forbannet, sier Delp.

Både servitør Kjelsrud og forbundssekretær Delp understreker at de ikke har noe imot å betale skatt på tips, men reagerer på at mange arbeidsgivere bruker tipsen til å betale avgiftene.

- Dersom vi ikke får en avklaring snart, er vi klare til å gå rettens vei for å få dette avklart, sier Delp.

I en epost til Nettavisen.Økonomi kommer finansminister Siv Jensen med svar til hotell- og restaurantbransjen:

- Som jeg skrev i svaret til stortingsrepresentant Sigbjørn Gjeldsvik, mener jeg at denne typen spørsmål best løses mellom partene i arbeidslivet, innenfor de reglene som allerede ligger der. Vi som politikere bør være varsomme med å gå inn og regulere dette, skriver Jensen.

Les også

Skattejubel for titusenvis: Slik rammer Sivs snuoperasjon

NHO Reiseliv: - Bedriftene bestemmer

Arbeidsgiverforeningen Næringslivets Handelsorganisasjon (NHO) sier at det er bedriftene som har styringsrett over tipsen servitørene får, og at de har rett til å dekke meromkostningene gjennom ekstra trekk fra tipsen.

- Det viktigste må jo være at bedriften overlever. Å administrere skatt på tips, feriepenger og pensjon krever tid og kostnader til administrative oppgaver som bedriftene selv må bestemme hvordan de løser. Det vi har sagt er at bedriftene må være åpne med de ansatte om hvordan man gjør det, og trekkes det penger til administrasjon, må man kunne forsvar det, sier Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.


Bjørndal, som er næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, mener det er naivt av Fellesforbundet å tro at bedriftene bare ville akseptere å betale administrasjonskostnadene av egen lomme i en bransje der marginene er ørsmå. Fagsjefen sier han ønsker en eventuell rettssak mellom arbeidstaker og arbeidsgiver velkommen.

- Det er selvfølgelig Fellesforbundets privilegium og jobb å støtte deres medlemmer i et søksmål. En slik rettslig prosess vil jo kanskje bidra til en endelig avklaring - men vi er trygge på at vår tolkning er den riktige, sier Bjørndal.

Servitør Magnus Kjeldsen mener arbeidsgiver ikke burde hatt retten til å råde over servitørenes tips. Han mener administrasjonskostnader og arbeidsgiveravgift heller burde dekkes inn gjennom økt skatt eller på andre måter.

- Vi bartendere og servitører er ikke imot å skatte. Men vi er ikke glade for at tips, som både vi og kundene anser som en gave, nå blir kategorisert som inntekt for bedriften som skal dokumenteres deretter, sier Kjeldsen.

Les også

Siv Jensen: Innvandring er hovedårsaken til barnefattigdom

Kommentarer til denne saken