Saken oppdateres utover fredag.

Den offisielle lanseringen skjer på Gardermoen kl 10.15 fredag. Men det nystartede flyselskapet Norse Atlantic Airways har nå offentliggjort hvilke ruter de tilbyr i starten og prisene de vil lokke med over Atlanteren. Selskapet satser på transatlantiske ruter.

Og Norse tilbyr tur til New York (JFK-flyplassen) på åpningsdagen 14. juni til 993 kroner hvis du reiser med økonomiklasse. Hjem igjen koster turen 1134 kroner Er du derimot mer kravstor og vil ha litt plass og komfort, må du ut med 2991 kroner, ifølge selskapets hjemmesider. Du lander kl. 22.00 lokal tid. New York-Oslo koster 3071 kroner.

Norse har så langt holdt kortene tett til brystet etter at de hentet inn 1,5 milliarder kroner fra kapitalmarkedene i fjor. En som er spent på hva som kom, er den erfarne flyanalytikeren Hans Jørgen Elnæs.

– Selskapet har drøyd lanseringen av ruter og hvor de skal fly, hvor ofte de skal fy, priser og hva slags type produkter de skal tilby. Men ledelsen har gjort en bra jobb med å rigge selskapet for drift, sa Elnæs da Nettavisen snakket med ham torsdag.

– Jeg tror vi ser en begrenset start med få ruter, til New York, Fort Lauderdale i Florida og til Los Angeles, spådde Elnæs før det første rutenettet ble kjent. Han fikk rett, i tillegg vil Norse i starten fly til Orlando i Florida.

Les også: Bjørn Kjos om store endringer for flybransjen: – Et helt annet samfunn

800 kroner?

Elnæs trodde det kunne komme startpriser ned mot 799/899 kroner for de gunstigste billettene, men med et gjennomsnitt godt over dét. Minimumsprisen ble altså noe høyere.

– Ledelsen i Norse har fra dag 1 vært tydelig på at de tilby meget attraktive priser, og da leverer de på det. De billigste billettene til det islandske lavprisselskapet Play har vært rundt 100 dollar, sa Elnæs.

Men Norse kan ta også ut mye høyere priser i det eksklusive feriesegmentet for reisende som er villig til å betale det lille ekstra.

– Dette markedet er i sterk vekst, og her konkurrerer de med SAS Plus, sier Elnæs. Drar du med SAS Plus til New York 14. juni, må du ut med 10.475 kroner for en Plus-billett. Det er 3,5 ganger det Norse tar for sin «premium»-billett.

Les også: Ekspert slakter Bjørn Kjos' nye satsing: – Kommer til å få juling så det holder

Ferie og fritid

Hva kan du si om konkurransen for transatlantiske flyvninger?

– Segmentet som er i sterkest vekst, er ferie og fritid sammen med markedet for å besøke venner. Etterspørselen til USA er brukbar, og den er brukbar fra USA til Europa. Men Norse får konkurranse fra både Finnair og SAS og tøff konkurranse fra store amerikanske selskaper til Europa, svarer flyanalytikeren.

Norse vil til å begynne med ha to-tre avganger i uken til New York. Rutene til de andre tre destinasjonene starter opp i juli/august. Til Fort Lauderdale begynner Norse å fly 18. juli, og billetten koster 1495 kroner på økonomiklasse én vei. Premium-passasjerer må ut med 3484 kroner.

Skal du til Los Angeles. kan du fra 9. august kjøpe en billett til 1795 kroner hvis du nøyer deg med økonomiklassen. På spørsmål om han har tro på det nye selskapet, svarer Elnæs:

– Gründeren Bjørn Tore larsen er en veldig nøktern mann. Norse har leid inn fly til veldig hyggelige priser, og organisasjonen er slank med veldig mye kompetanse.

- Motvinden er at drivstoffprisene siden april 2020 har økt med 538 prosent og med 69 prosent siden desember i fjor.

100.000 kroner i timen

Elnæs sier at det koster rundt 100.000 kroner i timen å operere en Boeing 789 Dreamliner som Norse skal bruke.

– Det vi må følge nøye med på, er hvor mye oppstarten koster, hvor mye kapital de brenner per måned. Norse er avhengig av god kontantstrøm og å selge billetter frem i tid, de kan ikke som Flyr brenne av 50 millioner i måneden.

En oppstart i juni kan være et godt tidspunkt. Elnæs peker på at det inntil nylig har vært mange restriksjoner på reiser til USA. Påbud om munnbind gjaldt til og med forrige uke, og det er forventet at USA om noen uker dropper kravet om negativ koronatesting

Hva kan du generelt si om flymarkedet nå?

– Markedene etterspør mer direkteruter, passasjerene er mindre interessert å reise via andre flyplasser. Det skyldes nok restriksjoner under pandemien og kaoset rundt omkring på flyplassene. Mye av det norske markedet er fra Gardermoen til USA direkte, svarer Elnæs.

Gründeren Bjørn Tore Larsen er gjennom sitt investeringsselskap den største eieren i Norse Atlantic Airways med 12,7 prosent. Andre store eiere er norske kapitalforvaltere, og Norwegian-parhestene Bjørn Kjos og Bjørn Kise er også med på eiersiden.

Les også: SAS-sjefen: - Vi kjemper for å overleve

Over milliarden

Før Norse er kommet ordentlig i gang, verdsetter aksjemarkedet nykommeren til 1,15 milliarder kroner. Aksjen har falt en god del siden børsintroduksjonen i fjor vår (se grafen under).

Det nye flyselskapet ble stiftet i februar i fjor og gjorde satsingen kjent 15. mars. Luftfartstilsynet ga rett før tillatelse til oppstart. Norse skal fly mellom Europa og Nord-Amerika med en innleid flåte av Boeing 789-Dreamlinere, de samme langdistanseflyene som Norwegian bruker.

Ved oppstart har Norse ti fly og ytterligere fem i ordreboken. Norse har foruten de amerikanske reisemålene offentliggjort Paris og London ved siden av Oslo som europeiske destinasjoner.