Gå til sidens hovedinnhold

Nyt fridagene: Snart blir du snytt for fire av fem «gratis» fridager

Vi står overfor to år med elendig uttelling for bevegelige fridager. Men trøsten er at du kan se frem til en «miniferie» på et uvanlig tidspunkt allerede om få måneder.

Bevegelige helligdager kan være til både glede og irritasjon for mange arbeidstakere, avhengig av hvilken ukedag de faller på.

Det kan nemlig variere en god del fra år til år hvor mye fri du får. I 2019 var det maks uttelling, der fem av fem bevegelige helligdager falt på en vanlig ukedag. I 2020 var det helt grei uttelling, med 17. mai på en søndag og 2. juledag på en lørdag.

Les også: Her er Norges tryggeste yrker: Ingvild og Solveig er nærmest garantert jobb i 20 år

De neste årene blir det imidlertid ganske ille for de som liker å ha fri fra jobben.

Fem faste og fem bevegelige

I Norge finnes det fem faste helligdager, som alltid faller på en samme dag i uken, og som dermed er garantert å gi oss fri. Det er:

 • Skjærtorsdag
 • Langfredag
 • Kristi himmelfartsdag (alltid på en torsdag)
 • 2. påskedag (alltid på en mandag)
 • 2. pinsedag (alltid på en mandag)

På disse dagene er du altså garantert å ha fri uansett hva som skjer.

Les også: Ut mot NRK-ledelsen: Må ta ut feriedager i karantenetiden

Men ved siden av disse er det altså de fem bevegelige, og langt mindre forutsigbare, helligdagene:

 • 1. mai
 • 17. mai
 • 1. juledag
 • 2. juledag
 • 1. nyttårsdag

Dette er fridager som kan havne både på en hverdag og en helgedag. Det er også mulig, hvis man har maks uflaks, at en bevegelig helligdag kommer på en annen helligdag, slik det blir i 2028, når 2. pinsedag faller 17. mai.

Les også: Langer ut mot storbankens frynsegode: - Forskjellsbehandling

Dårlig uttelling

Akkurat det skjer ikke i 2021, men likevel blir det dårlig uttelling:

 • 1. mai 2021 faller på en lørdag.
 • 1. juledag samme år faller også på en lørdag, og 2. juledag på søndag.
 • I tillegg vil 1. januar 2022, altså nyttår om et år, også falle på en lørdag. Det betyr at vi får null (!) lovfestede fridager ved neste juleferie.

I 2022 blir det heller ikke stort bedre. 1. januar 2022 faller altså på en lørdag, mens 1. mai og 25. desember i tillegg til på den påfølgende nyttårsdagen, 1. januar 2023, er søndager.

Les også: Anne takket nei til 150 millioner kroner for gårdsjorda

2. juledag faller riktignok på en mandag, men til gjengjeld faller julaften og nyttårsaften, dager hvor mange får fri av arbeidsgiveren sin uansett, på en lørdag i 2022.

Først i 2024 er det full klaff og du får igjen fem av fem bevegelige helligdager på en ukedag i løpet at et kalenderår.

Den viktige «1. mai-regelen»

Grunnen til slike «opphopinger» av helligdager i helger i enkelte år har for øvrig en enkel forklaring, som kanskje den observante leser allerede har fått med seg. 1. mai faller nemlig på samme dag som den påfølgende 1. juledag og 1. nyttårsdag. Når 1. mai faller på en lørdag, som i 2021, vil også neste 1. juledag og 1. nyttårsdag falle på den dagen. Du bør dermed legge ekstra merke til hvilke dag 1. mai faller på hvert år.

Til gjengjeld vil aldri både 1. mai og 17. mai falle på en helg samtidig, slik at du ikke trenger å frykte at samtlige bevegelige helligdager forsvinner i løpet av samme år.

Les også: Jobber du innen disse bransjene, har du grunn til å frykte fremtiden

En trøst

Men selv om 2021 altså er et år med få bevegelige helligdager, finnes det en slags trøst i form av en miniferie i mai. Da er Kristi himmelfartsdag nemlig på 13. mai, mens 17. mai kommer på den påfølgende mandagen. Hvis du tar fri på den inneklemte fredagen 14. mai, kan du da få fem sammenhengende fridager, nok til en liten ferie.

Tar du i tillegg fire fridager mellom 18. mai og 21. mai, får du også med deg den påfølgende pinsen og dermed 11 sammenhengende fridager. Det kan være noe å se frem til.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken