Gå til sidens hovedinnhold

Nytt fall i boligprisene

Og det ble solgt færre nye boliger.

OBOS melder at prisene sank med 1,4 prosent i desember.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 39.927 kroner. Kvadratmeterprisen var 3,9 prosent lavere enn i desember i 2012.

- Vi tror bunnen snart er nådd. I løpet av februar og mars tror vi at boligprisene igjen vil stige, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

Solgte flere
Han sier det ikke er noen underliggende økonomiske faktorer som tilsier en varig og fortsatt nedgang i boligprisene.

- Ved utgangen av 2014 vil prisene være høyere enn nå. Gjennomsnittet for 2014 vil likevel være lavere enn gjennomsnittet for 2013, sier Mæland.

I desember ble det foretatt 384 eierskifter tilknyttet OBOS, mot 298 boliger i desember 2012.

Solgte færre nye boliger
Boligprodusenten Selvaag er også ute med sin oversikt over boligsalget i fjor.

I 2013 solgte selskapet totalt 740 boliger til en samlet verdi av 2,5 milliarder kroner i 2013. Ved utgangen av året hadde selskapet 1.474 boliger under bygging.

Det er en markant salgsnedgang sammenlignet med året før.

I 2012 solgte selskapet 1.011 boliger til en samlet verdi av 3,45 milliarder kroner, og hadde 1.067 boliger under bygging ved utgangen av perioden.

Selskapet er allikevel fornøyd med fjoråret.

- Dette har vært et godt år for selskapet. Selskapet har rekordmange boliger under bygging, noe som sikrer stor verdiskaping og vil gi oss gode resultater i kommende kvartaler, sier administrerende direktør Baard Schumann i meldingen.

I fjerde kvartal isolert solgte selskapet 61 boliger, og igangsatte bygging av 296 boliger. 101 enheter ble ferdigstilt, hvorav 101 ble overlevert til kjøper. I tillegg har det vært overlevering av 17 enheter i fjerde kvartal, som ble ferdigstilt i tidligere kvartaler. Per 31. desember hadde selskapet åtte usolgte boliger som var ferdigstilt.

- Igangsettingstallene for kvartalet var svært gode. Ettersom salg av boliger resultatføres først ved overlevering til kjøper, vil dette gi selskapet gode resultater i senere kvartaler. Boligsalget i fjerde kvartal var preget av et avventende og prissensitivt marked. Vi solgte boliger hovedsakelig i prissegmentet to til fire millioner kroner.

Flere til salgs
Samtidig har det også blitt flere boligannonser ute på samme tid.

På Finn.no var det 16.600 boligannonser ute i desember - en økning på 26 prosent fra 2012. Man må tilbake til 2009 for å finne et tilsvarende høyt tall, ifølge Aftenposten.

- De som skal selge bolig i januar, kan ikke forvente seg samme marked som vi har sett de siste årene. Det er mange flere boliger til salgs nå, sier Christian V. Dreyer, adm.dir. i Eiendomsmeglerforetakenes Forening til avisen.

Reklame

Treningsklokker og wearables: Topp 10 smartklokker 2021

Kommentarer til denne saken