*Nettavisen* Økonomi.

Obama gambler med råtne lån

Foto: Gerald Herbert (AP)

President Barack Obamas gambler på at han kan få vekk usikkerheten som har sendt bankaksjer i kjelleren.

24.02.09 15:36

Obama vil fjerne de råtne lånene som forgifter markedet, ved å la realkredittinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mae overta nærmere fem millioner dårlige lån. representanter for det offentlige skal nå i gang å sjekke tjue av de største bankene for å se om de har nok kapital for å stå i mot de tøffe økonomiske tidene vi er inne i. De bankene som ikke har nok privatkapital, vil måtte motta skattepenger.

- Vi er nå nødt til å rense opp hele systemet, siik at investorer ser at det ikke dukker opp flere kriser. Hvis kontrollen blir fulgt opp med handlinger, så kan det hjelpe godt, sier professor Raghuram Rajan ved Universitetet i Chicago til Bloomberg News.

Men strategien er ikke uten risiko. For ved å blottlegge bankenes potensielle problemer, kan man ende opp med å skremme bort investorene, i stedet for å dempe frykten. Det kan også vise at regjeringen har svært lite virkemidler til å rydde opp i bankproblemene. I fjor brukte myndighetene mer enn halvparten av de 700 milliarder dollar i redningspakken på bankene.

- Ved å kjøre en sjekk som dette, så risikerer man å skremme bort investorene. Spørsmålet er om det er en fordel eller ulempe å motta skattepenger for bankene, sier Wayne Abernathy - viepresident i den amerikanske bankforeningen.

Mandag viste en forsiktig kursoppgang i Citygroup Inc at aksjeeierne ikke vil la seg vippe av pinnen av en eventuell nasjonalisering av bankene. Men det er også et spørsmål om hvor mye det offentlige skal være villig til å skyte inn i Citygroup.

Barack Obama skal senere tirsdag holde tale til nasjonen, der det ventes at han skal si mer om hvordan bankene skal reddes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.