*Nettavisen* Økonomi.

Obos og Oslo kommune danner nytt selskap - skal selge boliger med rabatt

 

NYE SAMARBEIDSPARTNERE: Byrådsleder Raymond Johansen og Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj vil gå sammen om et nytt boligselskap som skal selge boliger under markedspris.

Obos og Oslo kommune planlegger et nytt boligselskap der målet er å selge boliger 10-20 prosent under markedspris.

28.08.19 21:42

OPERAEN (Nettavisen Økonomi): Det var under den store årlige boligkonferansen til Obos onsdag at nyheten ble sluppet. For at flere skal komme inn på det rådyre boligmarkedet i Oslo, er både kommunen og de største utbyggerne nødt til å tenke annerledes.

- Litt for mange i Oslo er dømt til evig leie. Mange har for dårlig råd eller de har ikke foreldre som kan gå inn kaujonister. Det er enighet i alle politiske partier at boligprisene har løpt løpsk. Her må vi teste ut nye modeller og være fremoverlente og ikke overlate alt til markedet, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på konferansen.

Han vil skape en ny tredje boligsektor, og et nytt selskap med boliggiganten Obos lanseres nå som et forslag.

Les også: Sabler ned byrådets boligforslag

20 prosent billigere

- Det er helt uaktuelt at kommunen skal eie 20 prosent av alle boliger i Oslo. Det vi har sagt, er at 20 prosent av boligene i Oslo på sikt skal være billigere. Vi får ingenting til hvis vi ikke er litt visjonære og tenke utenfor boksen sa byrådslederen.

- Forslaget nå er at Obos og Oslo kommune går sammen å eie et nytt selskap som eies med 50 prosent hver. Ved å kjøpe flere boliger samlet med rabatt, kan selskapet selge boligene selge videre til anslagsvis 10-20 prosent under markedspris, fortalte Johansen de mange hundre fremmøtte.

Tanken bak modellen er at boligkjøper forplikter seg til å selge boligene tilbake til det nye selskapet til en sum, justert for prisutviklingen i Oslo. Dette er ikke ulikt den modellen Obos har valgt på Ulven i Oslo øst.

- Lar denne utfordringen seg løse, er vi åpen for å samarbeide med andre aktører i bransjen. Oslo har en veldig tett kontakt med utbyggere, men den kan utvides. Noen ganger har jeg tro på markedet som en tjener, men ikke som en herre, men vi trenger tid til modellen, sa Johansen.

Les også: Kritikken hagler mot byrådets boligpakke

Tar initiativet

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos sa at de jobber utrolig mye hver for seg når det gjelder boligbygging, men at de nå er nødt til å jobbe sammen.

- Vi kan nå legge noen penger fra bransjens side for å få hjulene til rulle. Finner Oslo kommune en modell som fungerer, bør andre være med, men Obos må som den største utbyggeren ta initiativet og gå foran og løse utfordringen, sa konsernsjefen,

- Dette blir en forretningsmodell som er litt annerledes, men dette selskapet skal jobbe til byens beste, sa Siraj.

Obos-sjefen sier til Nettavisen Økonomi at de i fjor høst tok et initiativ overfor Oslo kommune om de ikke kunne gå sammen.

Fungerer bra

- Vi hadde utviklet bostartsmodellen, som vi synes fungerer bra for oss, og så vet vi at kommunen har vært på leting etter konkrete virkemidler, utdyper Siraj overfor Nettavisen Økonomi.

Med Obos Bostart kan boligkjøpere kjøpe en helt ny bolig tilen lavere pris enn ordinær markedspris. Kjøper eier fortsatt boligen. Den eneste forskjellen er at den dagen kjøperen ønsker å selge, har OBOS retten til å kjøpe boligen tilbake til salgspris, justert for endring i boligprisindeksen til Eiendom Norge.

Siraj sier de vet at kommunen har en viss kompetanse , men kanskje ikke akkurat innenfor dette feltet. Det man nå legger opp til, har man ikke gjort noen gang i Oslo kommune: tatt en så aktiv rolle.

- Hvis Obos kan legge 50 millioner i egenkapital på bordet i et fellesselskap, kan Oslo kommune gjøre det. Så slår vi våre pjalter sammen, bygger en struktur og tar utgangspunkt i vår bostartsmodell som er etablert. Så begynner vi å gå ut i markedet.

Primært nytt

- Skal dere kjøpe eksisterende leiligheter og bygge nytt sammen?
- Primært skal det nye selskapet kjøpe leiligheter. Det kan være både nye og brukte, men primært nye, fordi nye leiligheter er mye lettere når det gjelder vedlikehold og reklamasjoner. Men kanskje skal vi over tid også bygge leiligheter.

- Så du tror ikke at et sånt selskap vil være med på å drive opp boligprisene?
- Nei, det der er en tøysedebatt, det mener jeg virkelig, kommer det kontant fra Obos-sjefen.

- Det er ingen som har problemer når vi kjøper 20 prosent av boligene fra andre. Det er mange boligprosjekter som er solgt i området vi befinner oss i (Bjørvika. red.anm.) til investorer og spekulanter som skal tjene penger på at de kjenner noen på bakrommet, sier Siraj.

Obos-sjefen hevder han når som helst kan kjøpe boliger hos sin boligutbygger og komme med en kø hvis han spør om det.

Les også: 1000 vedtatte nye boliger - Høyre beskylder byrådet for løftebrudd

Litt rabatt

- Ja, det er veldig lett. Men nå handler det om at man har et felles selskap. Kanskje får man litt rabatt, kanskje får man det ikke. I bostartsmodellen til Obos har vi sagt at prisen skal være ti prosent under markedsprisen. Kanskje kan det være mer, hva blir kvantumsrabatten man oppnår.

- Hva vil de juridiske innvendingene være her, er det spørsmål knyttet opp mot EØS-reglene?
- Når kommunen skal jobbe med private, dukker alle spøkelser opp. Men Obos har sagt at vi må ha noe igjen for våre medlemmer, men ikke noe mer enn det vi eier. Og så må vi jo bli enige om dette. Vi er ikke prinsipielle og er ganske fleksible med å finne en modell som fungerer.

Siraj håper på en modell som kan overleve ulike politiske regimer i hovedstaden.

Les også: DNB spår nytt hopp i boligprisene i Oslo

Utfordrer Høyre

- Dette kan ikke være noen som er imot, bortsett fra de som er lengst ute på høyresiden, de som prinsipielt mener at kommunen ikke skal drive med den typen boligpolitikk. Høyre-folk burde lære av Høyre-folk på Vestlandet, som lenge har drevet med en aktiv boligpolitikk.

På spørsmål om hvordan Høyre stiller seg til dette forslaget, svarer fraksjonsleder Pia von Hall i byutviklingskomiteen at OBOS er en viktig boligutvikler i Oslo, og at de utfordrer Høyre, må de tåle.

- Høyre er opptatt av å bidra til god byutvikling av Oslo og har bidratt til at OBOS har kunnet realisere mange nye boliger på Løren. Nå jobber OBOS med sitt boligprosjekt på Ulven, et prosjekt Høyre i stor grad har bidratt til å gjøre mulig å realisere, sier hun.

Positivt, men...

von Hall mener det er positivt at OBOS og Oslo kommune ser på muligheter for å bygge boliger til unge som vil inn i boligmarkedet.

- Om ett felles selskap er veien å gå gjenstår å se, det er mange forhold som må avklares før vi kan ta endelig stilling til forslaget. Foreløpig har vi bare fått referert forslaget i mediene.

Høyre har tidligere støttet bostartsmodellen til Obos, og partiet er ifølge von Hall opptatt av å føre en boligpolitikk for alle.

- Da må vi bruke virkemidler som gjør at boligmarkedet tilbyr ulike type boliger folk har råd til.

- Vi har derimot sagt at forslaget til Raymond Johansen og byrådet som å kjøpe 20 prosent av alle nye boliger på sikt, vil føre til økte boligpriser for alle. Det støtter vi ikke. Det vil øke terskelen inn i boligmarkedet for unge som ikke får tilgang på en kommunalt subsidiert bolig, sier von Hall..

Mismatch

Siraj frykter at flere vil falle utenfor boligmarkedet i Oslo. Bystyret har ifølge boligbyggeren den seneste perioden sagt ja til rundt 9500 nye boliger i hovedstaden. Samtidig er det blitt over 18.000 flere husholdninger i Oslo på fire år.

- Det er en kraftig mismatch mellom det som bygges og befolkningsvekst, og da snakker vi om veksten i antall husholdninger. Kommunen må regulere mer. Det som er faretruende, er at det er ingen taktendring.

- Det som er regulert i denne kommuneperioden, har faktisk fått ned, Vi kan ikke fortsette denne trenden, det skaper ulikheter, det skaper prispress, sa Obos-sjefen til de mange hundre fremmøtte på Obos-konferansen.

Siraj sier i en pressemelding at hvis ikke politikerne tar dette på alvor, vil enda flere bli stående utenfor boligmarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.