*Nettavisen* Økonomi.

Obos-prisene falt i mars

FALT I MARS: Prisene på brukte Obos-leiligheter var en god del ned i mars, her bilde fra Ammerudsletta borettslag i Oslo.

FALT I MARS: Prisene på brukte Obos-leiligheter var en god del ned i mars, her bilde fra Ammerudsletta borettslag i Oslo. Foto: Thomas Bjørnflaten (Nye bilder)

Obos-prisene var klart ned i mars, i en måned der det ofte er prisoppgang. Nå advarer Obos mot nedside i boligmarkedet.

02.04.20 08:57

Marstallene til Obos er den første indikasjonen på hvordan det reelt sett går med det norske boligmarkedet etter at regjeringen 12. mars innførte de strenge restriksjonene.

Det skal sies at Obos-prisene svinger langt mer enn totalmarkedet, men Obos har i Oslo en markedsandel av omsetningen på 25 prosent, kanskje noe mer i år.

Og Obos-tallene viser at prisene på landsbasis for brukte boliger var ned 2,8 prosent i mars. De seneste tolv månedene er prisoppgangen på beskjedne 0,6 prosent.

Uvanlig fall

I Oslo falt prisene på brukte Obos-leiligheter med 2,0 prosent i foregående måned. En gjennomsnittlig Obos-leilighet i hovedstaden koster nå 65.163 kroner kvadratmeteren, inklusive fellesgjeld. I perioden 2004-2019 steg Oslo-prisene i snitt med 1,7 prosent i mars.

– Det har, gitt de spesielle omstendighetene, vært bra aktivitet i bruktboligmarkedet i mars. Mens det var 649 omsetninger i mars i fjor, falt dette til 595 i mars i år. Nedgangen har først og fremst kommet i Oslo, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding onsdag.

Les også: Det eksperten har funnet på Finn.no, er svært dårlig nytt for norske boligeiere

En brukt Obos-bolig i hovedstaden koster nå i snitt 1,8 prosent mer enn for ett år siden.

I mars 2019 steg Obos-prisene på landsbasis med 2 prosent, i 2018 med 0,3 prosent, mens de falt med 1,2 prosent i 2017. Men da hadde akkurat boliglånsforskriften blitt innført.

Nedside

Obos-prisene steg med 2,4 prosent i februar på landsbasis, med 1,9 prosent i Oslo.

– Vi mente at utviklingen i boligprisene i februar tydet på et marked i god balanse. Nå er det de omfattende smitteverntiltakene myndighetene har innført som skaper nedsiderisiko for boligmarkedet, sier Monsvold.

Sjeføkonomen sier at det er fare for at vi får markant høyere arbeidsledighet enn vi hadde før koronautbruddet dersom de strenge restriksjonene varer lenge. En vedvarende lav oljepris kan også bidra til det.

Lavere etterspørsel

- Lavere sysselsetting og utsikter til svakere lønnsvekst vil gjøre at etterspørselen etter boliger blir mindre fremover enn vi regnet med for en måned siden. Men rentenedgangen, som er en svært viktig driver, trekker i motsatt retning.

- Det er likevel liten tvil om at vi går inn i en tid med stor usikkerhet. Samtidig tror vi at aktiviteten i boligmarkedet vil kunne ta seg opp igjen raskt etter hvert som myndighetene letter på smitteverntiltakene, sier sjeføkonomen i pressemeldingen.

Og ifølge daglig leder Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere har Obos-meglerne solgt like mange boliger i Oslo i mars i år som i samme måned i fjor. Det tok i gjennomsnitt elleve dager å selge den typiske boligen.

Les også: Slik kan du tjene penger i krisen - det er veldig lett å komme i gang (+)

Rimelig bra

– Det betyr at markedet synes å fungere rimelig bra tross alt. Vi har valgt å være på jobb og stå i det sammen med kundene våre. Slik har vi kunnet hjelpe dem som har hatt behov for å selge boligen sin.

- At det blir en liten priskorreksjon i disse dager er naturlig. Det handler nok om at man ikke vil ta unødig risiko, sier Skjølberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag