*Nettavisen* Økonomi.

Obos-prisene i Oslo stupte i desember

PRISOPPGANG: Obos-prisene steg i 2019, her fra boligprosjektet Koksabukta på Fornebu.

PRISOPPGANG: Obos-prisene steg i 2019, her fra boligprosjektet Koksabukta på Fornebu, men det var priskræsj i Oslo i desember. Foto: Jiri Havran

Prisen på brukte Obos-leiligheter i Oslo trynet i desember. På landsbasis ble det også en stor prisnedgang.

02.01.20 13:01

Prisnedgangen i årets siste måned i Oslo var hele 5,6 prosent. Obos skriver i en pressemelding torsdag at prisene for brukte boliger i Oslo-området falt markant i desember etter å ha steget nesten sammenhengende i åtte måneder, med unntak av oktober.

I desember var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte boliger i hovedstadsområdet 59.527 kroner. Det er 0,2 prosent lavere enn i desember 2018.

Prisene på brukte Obos-leiligheter har i gjennomsnitt falt med 0,9 prosent i desember i perioden 2004–2018. I desember i fjor falt prisene med 1,7 prosent.

Les også: Unge er sjanseløse på nye Oslo-boliger

Stor usikkerhet

– Det er vanlig sesongmønster at antall omsetninger avtar i desember. Tallene for denne måneden er basert på få observasjoner, og usikkerheten i tallene er høyere enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i meldingen.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i Obos eiendomsmeglere mener at noe av årsaken til prisnedgangen i desember er å finne i den såkalte nyttårseffekten. Det betyr at mange venter til nyåret med å legge ut boligen for salg.

– Høsten 2019 var preget av tilbudsoverskudd og at mange boliger ble solgt uten budrunde, kun forhandling. Noen har ikke fått solgt, og omsetningstiden har for enkelte vært lang.

Les også: Rederiarving vant ellevill boligkrangel

Godtar lavere pris

- De som har vært utsatt for dette, har nok forsøkt å få salget på plass og valgt å akseptere en noe lavere pris for å få handelen avsluttet i desember, sier Skjølberg.

En gjennomsnittlig Obos-leilighet i Norge kostet ved utgangen av fjoråret 59.152 kroner. Det er 1,3 prosent lavere enn i desember i 2018. I 2019 steg prisene på brukte Obos-leiligheter med 4,5 prosent på landsbasis.

I desember i fjor falt Obos-leilighetene med 0,6 prosent i verdi og med 4 prosent i desember 2017. Det var en prisoppgang i 2016, men dette boligåret var svært spesielt.

I november 2019 steg Obos-prisene med 0,6 prosent, etter et kraftig prisfall i oktober.

Moderat prisvekst

Sissel Monsvold har likevel tro på at boligmarkedet vil være bra balansert i 2020.

- Vi anslår at det vil bli en moderat prisvekst på rundt 3,5 prosent på landsbasis. I Oslo forventer vi en prisoppgang på rundt 5 prosent, sier hun. Utsikter til en god lønnsvekst og uendret rente vil trekke opp prisene noe.

– Vi forventer at det vil være høy aktivitet i boligmarkedet. Samtidig tror vi kombinasjonen av høy gjeld i husholdningene, boliglånsforskriften og opprettelsen av gjeldsregistre vil legge en demper på etterspørselen og prisveksten.

Men Monsvold og Obos er i likhet med andre eksperter bekymret over den lave boligbyggingen i Oslo. Det er regulert få boliger, og det har også vært en sterk nedgang i antall igangsettingstillatelser.

Klart ned

Ifølge Obos viser novembertallene fra Statistisk sentralbyrå at det ble gitt 2477 igangsettingstillatelser i Oslo i løpet av de elleve første månedene. Det er vel 19 prosent lavere enn i samme periode i 2018.

Samtidig har folketallet i hovedstaden økt med 9264 personer de tre første kvartalene i 2019, mot 6417 i samme periode i 2018. Obos skriver at antall ferdigstilte boliger er ventet å avta markant. Det taler ifølge Monsvold for for at prisveksten i Oslo blir høyere enn i landet ellers.

– Det er et problem at tomteprisene i pressområdene stiger kraftig, spesielt i Oslo-området. Gode og rimelige boliger til alle er et av de viktigste velferdspolitiske målene i vårt samfunn. Det er bred politisk oppslutning om den norske modellen som gjør at mange kan bygge formue gjennom å eie sin egen bolig.

Mangler tomter

- God tomtetilgang er sammen med gunstig beskatning av bolig viktige virkemidler for å få dette til. Men dessverre følger ikke alle kommuner opp med å legge til rette for tilgang til nok tomter, sier sjeføkonomen.

Talle fra Eiendom Norge for den nasjonale boligprisstatistikken kommer i begynnelsen av neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag