*Nettavisen* Økonomi.

OBOS-prisene steg 2,4 prosent i februar

STERK OPPGANG: OBOS-prisene har steget mye hittil i år.

STERK OPPGANG: OBOS-prisene har steget mye hittil i år. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Prisene på brukte OBOS-leiligheter fortsetter å stige, men langt mindre enn i januar.

02.03.20 13:04

Ferske OBOS-tall viser at prisene på brukte OBOS-leiligheter var opp 2,4 prosent i februar.

I Oslo steg OBOS-prisene med 1,9 prosent, slik at i foregående måned var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-leiligheter i Oslo-området 66.472 kroner. Siden februar i fjor har OBOS-prisene i Oslo steget med 5,8 prosent.

I perioden 2004-2019 steg Oslo-prisene i snitt med 1,4 prosent i februar, altså noe mindre enn årets februaroppgang. Det er vanlig med en prisoppgang i boligmarkedet i februar, årets to første måneder er normalt blant de aller beste i boligmarkedet.

Les også: Ny vei inn på boligmarkedet - kan kjøpe en halv leilighet

Bra balansert

– Prisveksten i Oslo i februar tyder på et bra balansert marked og at prisene er tilbake på et mer riktig nivå etter det sterke prisfallet i desember i fjor, som skyldtes spesielle forhold, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding mandag.

Ser vi på prisutviklingen for OBOS-leiligheter i februar de seneste tre årene, steg de med 1,8 prosent i 2019, med 2,6 prosent i 2018 men med marginale 0,1 prosent i 2017.

OBOS-prisene hadde et vanvittig prishopp i januar, med en oppgang på hele 9,6 prosent. Den oppgangen viste seg ikke å være representativ for resten av markedet, men totalt steg eiendomsprisene i januar med 3,3 prosent.

Monsvold understreker at boligmarkedet er preget av høy aktivitet. Hun ser ingen grunn til å frykte en coronaeffekt i det norske boligmarkedet.

Les også: "Norsk kristen-TV ber foreldre gi penger mot at barna blir beskyttet mot coronaviruset"

5 prosent oppgang

– Boligmarkedet har vært godt balansert gjennom store deler av 2018 og 2019. Vi har tro på at dette vil fortsette også i år. Vi anslår fremdeles at prisveksten i år blir på rundt 5 prosent i Oslo og 3,5 prosent på landsbasis, sier sjeføkonomen.

Monsvold mener at utsikter til god lønnsvekst og uendret rente er faktorer som trekker prisene oppover. Foreløpig er det ingen indikasjoner på at frykten for coronaviruset vil treffe boligmarkedet på samme måte som børsene.

– Vi tror ikke coronaviruset vil slå særlig negativt ut for boligmarkedet. Men spørsmålet er hvor langvarig dette blir. Dersom veksten i norsk økonomi avtar, så vil renten bli satt ned, sier sjeføkonomen.

Les også: "Coronavirus gir rentefall - DNB senker fastrentene"

Mer engstelige

Det vil isolert sett kunne trekke opp etterspørselen etter boliger. Forbrukerne kan bli mer engstelige ved i større grad å holde seg hjemme og etterspør færre varer og tjenester. Monsvold tror derimot ikke at dette vil ramme boligetterspørselen i stor grad.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS eiendomsmeglere sier i pressemeldingen at prisoppgangen i februar er i tråd med rapportene fra meglerne:

– Det har vært mye bedre besøk på visningene nå enn i fjor høst, og det meste selges unna. Men vi merker at markedet er prissensitivt. Å prise riktig er nøkkelen om dagen og det meldes om et sunt marked.

- Vi opplever at de som er på visning er positivt innstilt til markedet, og vi har økning i vår oppdragsinngang sammenlignet med 2019, sier Skjølberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag