Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Offensiv Giske ga en ørliten innrømmelse

Foto: (stortinget.no)
Sist oppdatert:
Næringsminister Trond Giske talte i Stortinget.

Det var ingen ydmyk, men en offensiv næringsminister Trond Giske som gikk på talerstolen for å forklare seg om forsøket på å påvirke Telenor til å stanse salget av TV 2 til Danmark.

Stort sett mente Giske at alt var gjort etter boken.

- Likevel er det ting som kunne vært gjort annerledes, innrømte Giske.

- Jeg ser i ettertid at en setning en SMS var upresis, og at vi ikke har ført dialogen med Telenor i en god nok form. Det er jeg lei for, sa Trond Giske.

Lov å utøve påvirkning
Hovedpoenget til næringsministeren er at staten har lov til å påvirke selskapene i viktige saker, samtidig som det er styrene i selskapene som bestemmer. Giske viste til at norsk eierskap er en viktig brikke i det statlige eierksapet, og han mente derfor at et mulig salg av TV 2, som landets største private og norskeide kringkaster, var en slik viktig sak.

Giskes redegjørelse for Stortinget rundt TV 2-salget er i gang i Stortinget. Følg det direkte her.

Frp vil ha Giske til kontrollkomiteen
Fremskrittspartiet er ikke fornøyd med næringsminister Trond Giskes orientering til Stortinget om salget av TV 2, og vil ha saken til kontrollkomiteen.

– Jeg føler at ikke alt er kommet fram i denne saken, og ber om at den sendes til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa Frps næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik etter at Giskes var ferdig med sin redegjørelse i Stortinget torsdag.

Nesvik ønsker at Telenors og andre aktørers syn også kommer fram for stortingsrepresentantene, og hvis det blir åpnet sak i kontrollkomiteen kan blant andre styreleder Harald Norvik i Telenor bli kalt inn til en høring

Bør gi støtet til en ny debatt
Torsdag sier fremskrittspartiets leder Siv Jensen at konflikten mellom Telenor og Trond Giske bør gi støtet til en ny debatt om grensene for statlig eierskap.

– Det er ikke en statlig oppgave å være storeier i teleselskap, oljeselskap eller innenfor fiskeoppdrett for den saks skyld, sier Jensen, som understreker at et strategisk eierskap i enkelte tilfeller kan være riktig av hensyn til norske arbeidsplasser.

Frp-lederen ser fram til å grille næringsministeren i stortingssalen torsdag ettermiddag. Giske skal gi sin versjon av feiden med Telenor og styreleder Harald Norvik om salget av TV 2.

– Jeg håper vi får se en statsråd som legger alle kortene på bordet og beklager den oppsiktsvekkende framferden. I flere dager nektet han for å ha truet styret i Telenor, men SMSene han selv ga ut forteller det motsatte. Enhver styreleder i et offentlig eid selskap ville tolket dem som direkte politisk press, påpeker Jensen i et innlegg på Frps egne nettsider.

Tror Giske sitter

Harald Norviks høyst uvanlige pressekonferanse fredag, der han hevdet seg utsatt for utilbørlig press fra næringsministeren, ga støtet til nye spekulasjoner om Trond Giskes framtid som statsråd.

Men selv om hun mener han opptrådte i strid med regjeringens egen eierskapspolitikk, tror ikke Siv Jensen næringsministeren må gå.

– Trond Giske har sterke medspillere i partiet, ungdomspartiet og ikke minst i fagbevegelsen. I tillegg er det en kjensgjerning at Jens Stoltenberg er konfliktsky. Sjelden eller aldri irettesetter han sine egne, hevder hun.

Opposisjonen har stilt en rekke spørsmål ved hvordan Giske håndterte A-pressens salg av TV 2 til danske Egmont.

– Denne saken er et grelt eksempel på hvordan næringspolitikk ikke skal drives. Skal man som stat drive næringsvirksomhet, må man utføre dette etter klare og ryddige retningslinjer. Det er det så langt ingenting som tyder på at Trond Giske har gjort, sier Jensen.

Bred støtte

Næringsminister Trond Giske har måttet tåle kraftig kritikk fra flere hold etter det som innledningsvis framsto som sleivete nachspielkommentarer, men som ifølge Telenor lå tett opptil en ren instruksjon til styret om ikke å selge til Egmont.

Men Giske har også fått bred støtte, både i og utenfor eget parti. Begge Arbeiderpartiets regjeringspartnere SV og Sp støtter statsråden. Det gjør også et flertall av Aps fylkesledere, kunne NRK fortelle onsdag.

Mer overraskende var det kanskje at Giske også fikk støtte av investor Stein Erik Hagen, en mann som ved flere anledninger har framstått som arg kritiker av den rødgrønne regjeringen. Hagen sa til VG i forrige uke at Norviks opptreden på pressekonferansen hadde fått følger i et privat selskap.

– Hvis styreleder og et flertall av styret hadde gått mot majoritetseier i et privat selskap i en viktig sak, ville det normalt fått konsekvenser både for styreleder og styre, sa Hagen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!