Gå til sidens hovedinnhold

Offiserer til båtdåp i charterfly

Forsvarets Logistikkorganisasjon, som står for store deler av Forsvarets milliardsprekk, chartret et eget fly da Sjøforsvarets nye fregatt skulle sjøsettes i Spania i fjor.

Da forsvarsminister og gudmor Kristin Krohn Devold 3. juni i fjor slengte champagneflasken inn i skroget på «Fridtjof Nansen», skjedde det med et betydelig antall norske tilskuere.

Sammen med Krohn Devold stod et titalls høytstående offiserer fra Forsvaret, i tillegg til prosjektmedarbeidere og andre gjester.

I alt bestod den offisielle norske delegasjonen av 69 personer, hvorav 65 kom fra Forsvaret og fire fra forsvarsministerens eget følge.

Hundretusener
Forsvarets Logistikksorganisasjon (FLO) som ifølge Forsvarssjefen står for omtrent halvparten av overforbruket i Forsvaret i fjor, laget gjestelisten for turen, og valgte å chartre et eget fly til å frakte offiserene til dåpen i Spania.

TV 2 Nettavisen er ikke kjent med totalsummen for reisen, men anslår den til å være et sted mellom 500.000 kroner og en million kroner.

Leie av fly alene beløp seg til 515.000 kroner. I tillegg kommer opphold og diett. Turen varte i tre dager; med avreise 2. juni og retur 4. juni.

Konene invitert
FLOs prosjektleder, kommandør Per Erik Gøransson, søkte også Forsvarsdepartementet om dekning av reiseutgifter for konene til de høyeste offiserene, i tilfelle noen av disse ønsket å delta i den storstilte dåpen.

Dette ville i prinsippet ikke koste noe ekstra, siden konene ville fylle opp ledige seteplasser på charterflyet, begrunnet FLO.

Dette ble avslått av Forsvarsdepartementet etter medieoppslag om overskridelser, men noen av konene reiste ned på rutefly og fikk være med charterflyet tilbake.

I alt 93 personer, inkludert pressefolk og en håndfull ledsagere, benyttet flyet.

- Ikke Ålesund
- Jeg slutter aldri å forundre meg over Forsvaret. 93 pesoner i eget chartret fly for å overvære en dåp av et marinefartøy - den er for drøy, sier stortingsrepresentant Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet.

Politisk ledelse i departementet reiste ikke sammen med Forsvaret i det chartrede flyet, noe Nybakk sier hun setter pris på.

- At politisk ledelse holder seg for god til å reise med et chartret fly, er jo enda bra, sier Nybakk.

Ironisk nok skal Nybakk i dag døpe et marinefartøy i Ålesund.

- Dit kommer det ikke 93 deltagere. Men det er vel forskjell på Ålesund og Spania da, sier Nybakk lattermildt.

Belønning
Ifølge underdirektør Birgitte Frisch i Forsvarets Logistikkorganisasjon var det forskjellige kriterier som lå til grunn for å få være med.

- En del personer var der i kraft av sin posisjon, mens andre fikk det mer som en belønning, sier Frisch.

Blant annet ble det foretatt en loddtrekning blant de «vanlige» medlemmene av prosjektorganisasjonen.

Leien av flyet ble gjort av Forsvarets Logistikkorganisasjon. Frisch understreker likevel at det ble reist på regning, hvilket altså innebærer at hver enkelt avdeling selv bekostet deltagernes opphold og reiseutgifter.

Fem fregatter
«Fritjof Nansen» er den første av fem fregatter innkjøpt av Forsvaret. Prosjektet er det største og mest omfattende Forsvaret noensinne har iverksatt.

De siste fire fregattene skal ferdigstilles med ett års mellomrom i perioden fram til 2010.

Forsvarssjefen har varslet smertefulle innsparinger som følge av overforbruket ikke minst FLO stod for i fjor, og avdelingen kan dermed ikke regne med tilsvarende reisebudsjett når de siste fire fregattene skal sjøsettes.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg