*Nettavisen* Økonomi.

Offshore-rederier kan ansette filippinere

Foto: Ingvild Jensen (Nettavisen)

Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen kommer trolig til å foreslå at skip som deltar i oljevirksomheten på norsk sokkel fritt kan ansette utenlandske sjøfolk uten å tilby dem norsk lønn.

I dag er skipene som er i arbeid på norsk sokkel, pålagt å ha norske sjøfolk om bord. I skipsfartsmeldingen, som legges fram klokka 11.30 fredag, kommer regjeringen til å foreslå at disse skipene kan melde overgang fra Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) til det internasjonale registret (NIS), skriver Bergens Tidende.

I praksis betyr det at offshore-rederiene fritt kan ansette sjøfolk fra lavkostland som Filippinene og Kina, og betale dem omtrent det de ville tjent i hjemlandet. Rederiene kan også i dag engasjere utledninger, men må betale dem norsk lønn. Regelendringen betyr at lønnskostnadene på offshore-skipene trolig kan halveres, ifølge BT.

Et annet viktig punkt i skipsfartsmeldingen er fjerningen av den omstridte nettolønnsordningen for norske sjøfolk. Det vil særlig ramme nordmenn ansatt i ferjerederiene som går mellom Norge og havner i Skandinavia, Tyskland og England. Ordningen kommer trolig til å bli erstattet av det regjeringen kaller en kompetansemodell fra 1. januar 2006.

Skipsfartsmeldingen legges fram klokka 11.30 i dag. Følg saken i TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag