– Vi har den siste uken merket økt salg av enkelte varer som vann og middagshermetikk, noe som tyder på at mange har tatt til seg rådene om å ha en liten beredskapspakke med matvarer hjemme, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen til Nettavisen

I flere butikker i det sentrale Oslo har det vært helt utsolgt for en lang rekke hermetiske produkter de siste dagene.

På Kiwi i Thereses gate i Oslo sentrum, var det tirsdag formiddag for eksempel utsolgt for en rekke økologisk hermetikk fra Unil, som er Norgesgruppens eget varemerke.

I hyllene var det helt tomt for røde linser, sorte bønner, bønnemiks, hvite bønner, kikerter, minimais og hakkede tomater med urter.

Hos konkurrenten Extra er det også spinkelt. I filialen på Pilestredet i Oslo sentrum var det tomt for baked beans og linser. På supermarkedet, Coop Mega på Bislett, var det utsolgt for minimais og hvite bønner.

Usikker situasjon i verdensmarkedet

Verdens råvaremarked er i en presset situasjon. Russland og Ukraina står for én tredjedel av verdens hveteproduksjon. Verdens handelsstand følger spent med på hvordan Ukraina-krigen vil påvirke den globale matforsyningen, og tilgangen på hvete.

Ukraina har også stoppet all eksport av varer ut av landet.

Siden januar har prisene på hvete økt med 70 prosent. Krigsherjede Ukraina er verdens største produsent av solsikkeolje. Handelshus Nettavisen har snakket med forteller om dobbel pris på oljen. Flere eksperter spår store prisøkninger på vegetabilsk olje. Prisene på sukker og kaffe har også skutt i været i det siste.

Prisøkninger på råvarer kombinert med økte olje-gass og bensinpriser som følge av krigen gjør at verden står overfor stor usikkerhet.

Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang

– Det er nok varer til alle

Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen styrer 44 prosent av det norske dagligvaremarkedet. Selskapet står blant annet bak Kiwi og Meny.

– Vi ser en tendens til økt salg av langtidsholdbare varer, og vi har god vareflyt og varetilgang, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, til Nettavisen.

Norgesgruppen oppfordrer nå folk til å handle normalt.

– Det er nok varer til alle, understreker dagligvaregiganten.

Les også: Dagligvareleverandør varsler eksportstopp til Norge: - De har stengt grensen

– Økt salg av hermetikk

Kristiansen i Coop understreker også at det ikke er grunn til å bekymre seg for at butikkjeden vil gå tom for varer:

– Vi er ikke tomme for varer ved våre lagre, og leverandørene melder om nok varer, slik at det er ingen brudd i verdikjeden per i dag som følge av krig eller pandemi, sier han.

Han forklarer at flere kunder kjøper mer hermetikk og andre produkter enn vanlig. Han mener likevel at det virker som kundene har et fornuftig forhold til matsituasjonen i Norge, noe de også erfarte under pandemien, sier han.

– Det er ingen grunn til å hamstre

– Vi har merket endring i handlemønsteret, sier kommersiell direktør, Tor Erik Aaag i Oda, til Nettavisen.

Han forteller at hermetikk, pasta, mel, ris hadde salgsøkning i den første fasen under pandemien.

– Vi ser en salgsøkning på de samme varene nå, men i mye mindre skala, sier han.

Salget av vann, lommelykter lighter og batterier har også økt i salg siden krigen i Ukraina.

Aag forteller at matvarebutikken på nett håndterer etterspørselen greit, og at hyllene raskt vil bli fylt opp igjen.

– Det er ingen grunn til å hamstre, sier Oda-direktøren.

Per Arne Davidsen er regionsdirektør for Rema 1000 i Oslo. Han forteller at de har merket en økning i bakevarer og hermetikk.

Han understreker imidlertid at dette er noe de nå ser i enkeltbutikker i hovedstaden. Davidsen mener derfor det er for tidlig å si at det har noen sammenheng i med krigen i Ukraina.

Også Rema 1000 opplyser at de har godt med varer på lager.