Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim håper på skremselseffekt

For første gang har en norsk lagmannsrett gitt en fellende dom for papirløs hawala-bankvirksomhet. Økokrim håper dommen vil skremme andre ulovlige betalingsformidlere.

Ifølge Økokrim er saken den første både i Europa og USA, der lovligheten av denne type pengeoverføringer er prøvet rettslig.

90 millioner kroner

Borgarting lagmannsrett reduserte nylig straffen for en 43 år gammel somalier.

Nibarnsfaren dømmes likevel til ett års fengsel for overføringer av nærmere 90 millioner kroner til Somalia ved hjelp av det såkalte Barakaat-systemet, som er en somalisk versjon av Hawala-systemet.

43 åringen dømmes for en rekke brudd på regnskapsloven, grovt brudd på likningsloven, brutt på valutareguleringsloven og brudd på finansieringsvirksomhetsloven.

Basert på tillit

Hawala-systemet brukes for overføring til land der bankvesenet fungerer dårlig, eller ikke eksisterer. Det brukes til land som Pakistan, Afghanistan, Somalia og India.

Overføringene er basert på tillit, og er bare kjent for et fåtall personer på mottaker- og avsendersiden.

Hovedmannens to medhjelpere fikk også mildere straff i andre runde i retten. De to var oprative Barrakat-medarbeidere, og dømmes til å betale 10.000 kroner i bot.

I Norge er internasjonal betalingsformidling forbeholdt Norges Bank og valutabankene. Hawala og liknende systemer er forbudt.

- Vi er kjent med at det også eksisterer andre hawala-systemer i Norge. Denne dommen er viktig og prinsipiell, fordi den slår fast at denne typen virksomhet rammes av en rekke straffebestemmelser. Det er en viktig konstatering for oss i Økokrim, sier politiadvokat Gunnar Holm Ringen til TV 2 Nettavisen.

Forsiktighet

- Når det er kjent at denne virksomheten er straffbar, regner vi med at det vil medføre en mer forsiktig holdning blant de som starter og drifter slik virksomhet, sier Holm Ringen.

Lagmannsretten mener det trekker i skjerpende retning at virksomheten bevisst var kamuflert som nødhjelpsvirksomhet, men i realiteten var globale pengeoverføringer.

Ikke terror-tilknytning

I formildende retning kommer at alle de tiltalte ble varetektsfengslet etter en hardhendt og dramatisk Økokrim-aksjon, der mistanken gikk på kanalisering av midler til terrorvirksomhet.

Etterforskningen har ikke avdekket holdepunkter for at terrorister har fått benytte betalingsvirksomheten.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene