Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim: Mann tiltalt for grovt bedrageri

Ikke-profesjonelle investorer er svindlet for mange titalls millioner.

En mann i slutten av 30-årene er tiltalt for grove bedragerier mot 77 investorer.

Mannen er tidligere daglig leder, styreleder og eier av et eiendomsselskap. Investorene lånte mannen penger i tro om at de investerte i eiendomsprosjekter på Østlandet.

Investorene lånte den tiltalte mer enn 54 millioner kroner.

Pengene har ikke blitt disponert som avtalt. Deler av lånebeløpet er blitt brukt til andre formål enn eiendomsprosjektene og lånene ble ikke sikret som avtalt.

- I denne saken er det ikke-profesjonelle investorer som har blitt bedratt, og det er i hovedsak eldre mennesker. Økokrim vil be Oslo tingrett oppnevne en felles bistandsadvokat for alle fornærmede i saken, sier påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne Bender.

Les også: Ny svindelmetode bekymrer Finn.no og Økokrim

Pengene ble lånt ut til to eiendomsprosjekter i Moss og Oslo. Investorene fikk løfte om 8-10 prosent i årlig rente. Slik den tiltalte har framstilt investeringen gjennom møter og salgsmateriell har de fornærmede fått inntrykk av at dette er en mye sikrere investering enn det i realiteten var.

Økokrim informerer om at etterforskningen har tatt rundt syv måneder.

- Noe som er kort tid når vi vet at det er 77 fornærmede som er bedratt for 54 millioner kroner, sier Bender.

Les også: Advarer nordmenn som handler på nett: – Kan eksplodere og begynne å brenne

Økokrim forteller at investeringsbedrageri er utbredt og bedragerne kan fremstå som svært profesjonelle. I en trusselvurdering gjennomført av Økokrim i 2020 pekes eiendom på som en lukrativ måte å utføre bedrageri på her i Norge.

- I dette tilfellet hadde tiltalte kontorer på Aker Brygge i Oslo og mange ansatte. Profesjonaliteten de fremstår med fører til at investorene stoler på at pengene de låner ut er en trygg investering, sier Bender.

Hun mener det er viktig at det blir allmenn kjent at slike bedragerier er utbredt. Bender oppfordrer folk å være forsiktig med hvor de investerer sparepengene.

Les også: John Carew etterforskes for grovt skattesvik