Gå til sidens hovedinnhold

- Økokrim ønsker mitt blod

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Trond Kristoffersen anklaget Økokrim for terror og tortur da norgeshistoriens største bedragerisak ble innledet torsdag.

Kristoffersen er under medisinsk behandling på Blakstad sykehus, og så tydelig medtatt ut da han torsdag møtte i sal 327 i Oslo tingrett. Etter rettsmøtet dro han tilbake til sykehuset.

- Jeg er overhodet ikke i stand til å forsvare meg i denne saken, sa Kristoffersen etter at den massive tiltalen var blitt lest opp for ham.

- Jeg så fram til en rettssak hvor rettferdigheten skulle komme fram. Men Økokrim har bedrevet terror og direkte tortur mot meg. Jeg har norgesrekord i varetektstid i en økonomisk straffesak, framholdt Kristoffersen.

Han holdt også en følelsesladet appell til dommerne i saken.

- Jeg savner min medtiltalte (Torgeir Stensrud red.anmrk.) i retten. Jeg kan ikke forstå hvorfor jeg står her alene. Men sterke krefter ønsker at jeg skal bli dømt, og at jeg skal få en summarisk rettssak, sa Kristoffersen.

Til tross for hans utsagn om svekket helse, valgte Kristoffersen å høre den om lag to timers lange opplesningen av tiltaleen stående i vitneboksen

På dommerens spørsmål om personalia, svarte Kristoffersen med uvant svak og lavmælt røst.

Kristoffersen erklærte seg ikke skyldig i alle tiltalepunkter, med ett unntak. Han vedgår å ha forfalsket regnskap og revisjonsberetningen for Egham Finance Plc for 2001.

Før denne innrømmelsen hadde han nektet skyld for elleve tilfeller av grovt bedrageri mot banker, for i alt 1,4 milliarder kroner.

- Jeg ville bare redde bedriften og kreditorenes penger. Det var aldri min mening å gjøre noe straffbart, men jeg innser at handlinger jeg har gjort kan ha kommet inn under straffeloven, sa Kristoffersen.

- Da vil jeg anbefale deg å nekte straffskyld, sa tingrettsdommer Torstein Hellesnes.

Kristoffersens forsvarer, advokat Jan Heftye Blehr, tok tidlig ordet og krevde en protokolltilførsel i rettsboken.

- Vi anser oss ikke tilstrekkelig forbredt for saken, og dette er til hinder for en rettferdig rettergang for Kristoffersen, sa han.

Heftye Blehr etterlyser en grundigere analyse av sakens dokumenter, og ønsker alle beslag i saken gjennomgått.

- Og gjennomføre saken nå vil være en krenkelse av tiltaltes rettigheter i forhold til menneskerettskonvensjonen. Vi vil på dette grunnlag forbeholde oss retten til å anke på saksbehandlingsfeil, og således en opphevelse av en eventuelt fellende dom, sa forsvareren.

Rettsalen var fullstappet av pressefolk og Kapital-journalist Bjørn Olav Jahr, som startet opprullingen av Finance Credit-skandalen, ble henvist til sitteplass på gulvet da saken åpnet.

Omfanget av saken er enormt. Det er satt av to måneder til behandling av saken. Aktoratets innledningsforedrag vil alene ta 4-5 dager. Økokrims beslag utgjør 90 hyllemeter, og vitnelisten til aktoratet teller omlag 40 personer.

Blir Kristoffersen kjent skyldig etter tiltalen risikerer han ni års fengsel.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua