*Nettavisen* Økonomi.

Økokrim starter etterforskning av DNB

DNB opplever tekniske problemer fredag morgen.

ETTEFORSKES: Økokrim er i gang med å etterforske DNB.  Foto: (NTB scanpix)

Det melder Økokrim i en pressemelding torsdag ettermiddag.

29.11.19 09:16

Ifølge en pressemelding torsdag ettermiddag melder Økokrim at de har igangsatt etterforskning av storbanken DNB.

Påstander om korrupsjon

Saken handler om at DNB kan ha blitt brukt til å sluse penger via skatteparadis for en islandsk fiskerikonsern, og for påstått korrupsjon i Namibia.

Det har kommet frem som følge av lekkasjer via nettstedet Wikileaks.

– Målet med etterforskingen er å finne ut hva som har skjedd, og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset. Vi er i en tidlig fase, og kommer ikke til å gi mer informasjon om etterforskingen nå, sier fungerende ØKOKRIM-sjef Hedvig Moe i en pressemelding.

Wikileaks

Lekkasjen fra Wikileaks var bakgrunnen for avsløringen i flere medier om at det islandske fiskeriselskapet Samherji skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis. Tidligere i november uttalte DNB-sjef Kjerstin Braathen at saken er alvorlig, og at de ikke kunne utelukket å ha blitt misbrukt i skandalen.

- Vi har hatt god dialog med Økokrim hele veien og at de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DnB, til Nettavisen.

- Som èn av Samherjis bankforbindelser har DNB en viktig rolle i å bidra til at alle fakta kommer på bordet i en sak som dette.

Klikk på bildet for å forstørre. DE UNGE BLIR TAPERNE: Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB er ikke i tvil om hvem som blir taperne hvis Finanstilsynet får det som de vil.

Informasjonsdirektør  i DNB, Even Westerveld. Foto: Stig B. Fiksdal

Westerveld poengterer overfor Nettavisen at DNB tar saken på alvor og er opptatt av å komme til bunns i den også for egen læring.

- Dette endrer derfor ikke noe i vårt pågående arbeid med å undersøke alle sider av saken, sier han.

- Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankes arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap.

Granskning

Jussprofessor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole tror det er en risiko for at amerikanske myndigheter vil granske banken.

– De vet nok om saken, og de vurderer langt flere saker enn de faktisk går videre med for etterforskning. Typisk holder de en etterforskning skjult fram til de annonserer offentlig at den pågår. Dermed kan det gå en stund før vi får vite hva som skjer her, sier Søreide til Dagens Næringsliv.

Les mer:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag