500 - Internal Server Error

[]
Gå til sidens hovedinnhold

Økonomi for dummies, hilsen Gjedrem

I kveld skjer det, sentralbanksjefen holder årstale for fiffen og nasjonen. Men hvorfor skal vi lytte til den?

- Hva er grunnen til at eliten gidder å møte til årstalen? Kunne de ikke bare dratt rett på festen etterpå i stedet?

- Hahahahaha, bryter det ut i andre enden av røret etter at Nettavisen har stilt spørsmålet til informasjonssjef Asle Haukaas ved NHH.

- Det var i grunn et fiffig spørsmål, vi har flere som kan svare på det, sier Haukaas etter å ha fått summet seg.

Få sekunder etterpå har vi professor i samfunnsøkonomi Rolf Brunstad på tråden.

- Hehe, det finnes sikkert noen gjester som synes det festligste med sentralbanksjefens årstale er den påfølgende middagen på Grand Hotel, men jeg vil absolutt påstå at sentralbanksjefens årstale er verdt å lytte til for noen og enhver, sier Brunstad, som akkurat har fått igjen pusten etter å ha karret seg opp de beryktede trappene fra NHHs Merino-bygg.

Voksenopplæring for nøkkelpersoner
- Det viktigste med årstalen er ikke nødvendigvis det faglige innholdet, men det faktum at landets politiske- og næringslivsmessige elite er tilstede i salen. Årstalen gir sentralbanksjefen en gylden mulighet til å drive eksersis i voksenopplæring for de viktigste nøkkelpersonene i norsk økonomi, sier Brunstad.

- Hva er det Gjedrem ønsker å oppnå med talen?

- Det viktigste målet er helt sikkert å gi gjestene en grunnleggende forståelse av situasjonen for norsk økonomi i øyeblikket og hva som skal til for at Norge skal stå best mulig rustet fremover.

Økonomi for dummies
- Forstår gjestene overhodet noe av det som blir sagt?

- Ja, absolutt! Gjedrem og kollegene i Norges Bank tilrettelegger talen på et meget fornuftig pedagogisk nivå, og jeg må si jeg er imponert over hvilken økonomisk forståelse ymse politikere og andre næringslivskjendiser har vist gjennom uttalelser i mediene i etterkant av talen, sier Brunstad.

- Så Gjedrems årstale er en voksenopplæring for landets elite som sikrer at vi vet hvor vi står og hvor veien bør gå videre?

- Det kan du si, sier professoren og legger til: - Nå er det jo ikke bare eliten som får årstalen inn med teskje, den massive mediedekningen sørger jo for at nordmenn flest får den samme innsikt.

Håper ennå
- Og da tenker du også på deg selv?

- Hehe, ja, jeg er jo ikke invitert i år heller så jeg må nøye med med det jeg får i media og på Norges Banks hjemmesider. Jeg har imidlertid ikke gitt opp håpet om middag på Grand. Flere av mine gode NHH-kolleger har jo vært invitert ved tidligere anledninger, ler Brunstad.

Til å stole på
Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea deler NHH-professorens syn på årstalen.

- Sentralbanksjefen oppfattes som en nøytral fagmann med en objektiv tilnærming til de økonomiske utfordringene i motsetning til politikere. Gjedrem behøver ikke tekkes partiet eller velgerne, sier Bruce.

Viktig for AS Norge
Han tror derfor at Gjedrem spiller en viktig rolle i det å skape en felles nasjonal konsensus om utfordringene for norsk økonomi.

- Årets tale vil bli lyttet til med ekstra stor interesse grunnet finanskrisen. Om noen skal foreskrive riktig medisin for AS Norge så er det nettopp sentralbanksjefen, sier Bruce og anbefaler alle å lytte.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene