STAVANGER/OSLO (Nettavisen Økonomi:) Spredningen av koronaviruset, frykten i finansmarkedene og bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland har gjort at nordmenn mandag kunne våkne til flere mørke nyheter.

Oljeprisen falt til sitt laveste siden oljekrisen, den norske kronen kollapset og Oslo Børs opplevde det verste børsfallet siden 1987.

Les mer: Havari på Oslo Børs - kjendisinvestorer blør penger

Les også: Kronen kollapser etter oljeras - nye sjokknoteringer

Hva vil situasjonen bety for deg? Faller boligen din i verdi? Bør du være bekymret for jobben din? Vi spør sjeføkonomene Jan Ludvig Andreassen fra Eika Gruppen, Nejra Macic fra Prognosesenteret og Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i finanskonsernet Eika Gruppen mener du bør sitte helt i ro og vente.

– Huset er det for sent å selge, og det er for tidlig å kjøpe et nytt uansett. Nå må vi se hvordan markedene løser dette, og hvilke tiltak myndighetene eventuelt gjennomfører for å rette opp skuta, sier Andreassen og fortsetter:

– Men selvfølgelig, er du veldig sårbar og ikke tåler tap, så gjelder det å holde seg i live. Er du veldig risikoeksponert, er dette et godt tidspunkt å ta ned seilet på.

Les mer: Oljeprisen stuper 25 prosent etter coronafrykt og forhandlingsbrudd

Lavere boligpriser

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank innrømmer at det er vanskelig å si om blåmandagen er starten på en tung periode eller et bunnpunkt før det går oppover igjen. Knudsen tror uansett uroen vil føre til at flere avventer situasjonen, noe som igjen vil påvirke boligprisene.

– Når vi skal oppdatere anslagene for boligprisene fremover, så vil vi nok anslå at boligprisene blir lavere. På grunn av større usikkerhet enn normalt, vil vi nok se færre kjøpere, noe som igjen vil påvirke prisene, sier Knudsen.

Også Andreassen tror at usikkerheten gjør at forbrukere vil holde igjen i tiden fremover.

– Dette vil nok påvirke luksusmarkedet for bolig, hytte og bil ganske umiddelbart. Folk er usikre, sier sjeføkonomen.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, tror situasjonen øker sannsynligheten for et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.

– For folk flest med boliglån vil et rentekutt isolert sett være positivt, for da vil man bruke mindre penger på å nedbetale lånet, sier Macic.

Både Knudsen og Andreassen tror imidlertid at Norges Bank kan komme til å kutte i renten dersom situasjonen vedvarer.

– Vi har egentlig tenkt at Norges Bank vil holde boligrentene uendret i tiden fremover, men det er noe som kan endre seg. Samtidig så er rentene allerede lave, så vi har ikke så mye å gå på, sier Knudsen.

Les også: Seks ting man bør huske på ved separasjon og skilsmisse

Hva med arbeidsplassene?

Sjeføkonom Macic fra Prognosesenteret tror uroen vil fortsette å påvirke norske arbeidsplasser fremover.

– Vi har allerede sett at turistnæringen har blitt rammet. Det samme gjelder varehandelen og butikkene. Nyhetene vi ser i dag øker sannsynligheten for mer arbeidsledighet innenfor disse næringene, sier Macic og fortsetter:

– Samtidig så er en svak norsk krone veldig positivt for eksporten. Så dette er gode nyheter dersom du jobber innenfor en eksportnæring. Oppsummert så slår usikkerheten rundt coronaviruset veldig forskjellige ut innenfor ulike næringer, sier Macic.

Forrige gang oljeprisen falt ned mot 30 dollar fatet mistet tusenvis av arbeidstakere jobben i oljebransjen. Bakrusen etter oljefesten i årene før ble tidenes verste, og arbeidsplassen til mange ingeniører og geologer på Vestlandet - og i Rogaland spesielt - forsvant. Sjeføkonomene er klare på at dagens situasjon igjen vil påvirke bransjen - men at det er for tidlig å si hvor mye.

– En så lav oljepris vil ha konsekvenser for Norge på kort sikt. Kontantstrømmen til oljeselskapene vil bli lavere og det vil påvirke forhandlingene mellom oljeselskapene og oljeserviceselskapene, sier Knudsen og fortsetter:

– Samtidig så har oljeselskapene investert mye i nye prosjekter de siste par årene, og det ser ut som at de vil fortsette å invester mye i år også. Det vil holde mange i arbeid på kort sikt.

Les mer: Må nekte ansatte å ta imot tips etter nye regler: - Smålig

Under oljenedturen mellom 2014 og 2016 brukte oljeselskapene mye ressurser på å kutte kostnader slik at oljenæringen ville tåle en langt lavere oljepris enn tidligere. Det har ført til at de fleste nye prosjektene ikke taper penger med en oljepris ned mot 35 dollar per fat. Eierne av Johan Sverdrup tjener fortsatt penger dersom oljeprisen skulle komme ned mot 20 dollar per fat.

– Samtidig bør oljebransjen tenke på om det er noe poeng å starte nye kostbare prosjekter i Barentshavet slik som situasjonen er nå. Det er ikke krakk og krise for oljebransjen akkurat nå, men forvitringen som vi har regnet med at skal komme utover 2020-årene vil nok komme tidligere og påvirke investeringene allerede fra 2021 og 2022, sier Andreassen.

– Vanskelig å forstå hysteriet

– Bør man sitte helt i ro, Knudsen?

– Det kan være lurt å ikke foreta seg noe drastisk nå. Men jeg vet ikke om jeg tror på at man skal sitte helt i ro heller. Det er viktig å følge med, samtidig som man ikke skal få panikk av den minste bevegelse. På sikt er det nok lurt å tenke strategisk rundt jobbsituasjonen. Er jobben utsatt fremover, for eksempel, sier Knudsen.

Prognosesenterets Macic er forundret markedets reaksjon på coronaviruset.

– Man blir bekymret og begynner å lure på hvorfor markedene reagerer såpass mye på et virus som for Norges del er mindre farlig enn en vanlig influensa. Selv de verste scenariene viser lavere nivåer av antall døde fra coronavirus enn fra influensa hvert år. Det er vanskelig å forstå. Jeg er mer bekymret for tolkningen av koronaviruset enn viruset i seg selv, sier Macic.

Les mer: Nordea sjekket forskjellen på menn og kvinners pensjon. Det de fant overrasker finanstoppen