*Nettavisen* Økonomi.

Oksum får sparken

Jan Oksum får sparken i Norske Skog, og går på dagen.

20.03.06 11:05

Styret i Norske Skog begrunner oppsigelsen med dårlige resultater over lang tid.

- Norske Skog har hatt svake resultater gjennom lengre tid. For å bedre inntjeningen og øke tempoet i den pågående restruktureringen av selskapets virksomhet, mener styret at Norske Skog nå er tjent med å skifte konsernsjef, sier styreleder Lars Wilhelm Grøholt i en pressemelding.

Arbeidet med å finne en erstatter for Oksum er igang, melder styret i meldingen.

I påvente av at det ansettes ny konsernsjef vil styreleder Lars Wilhelm Grøholt fungere som arbeidende styreleder.

Oksum gir uttrykk for at han selv kunne tenke seg å fortsette i jobben.

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i styret konklusjon, men velger å rette meg etter den, sa Oksum under en pressekonferanse mandag formiddag.

Oksum fikk melding om styrets beslutning fredag kveld i forrige uke.

TV 2 Nettavisen følger pressekonferansen.

Elendige resultater
Siden Oksum overtok i Norske Skog i 2004, har verdien av selskapets aksjer ved Oslo Børs falt med 12 prosent. I samme periode har Oslo Børs steget med 122 prosent.

Mandag formiddag stiger derimot aksjen. Etter å ha falt i åpningsminuttene, stiger Norske Skog etter en halvtimes handel med 1,78 prosent. Oslo Børs er opp 0,81 prosent.

Kort toppkarriere
Jan Oksum overtok som konsernsjef i Norske Skog ved årsskiftet 2003/2004. Han overtok roret etter legendariske Jan Reinås, som gjennom sine 10 år som toppleder i Norske Skog løftet selskapet til å bli en internasjonal gigant i papirmarkedet.

Oksum var internt rekruttert, og har jobbet i konsernet siden 1979. Før han ble toppsjef var Oksum visekonsernsjef med ansvar for strategi og forretningsutvikling.

- Burde gått tidligere
Som et ledd i omstillingen av Norske Skog, tok Oksum i fjor initiativ til å legge ned virksomheten i Skien. Som følge av dette mistet 359 ansatte jobben. Nå er det den tidligere direktøren som står uten jobb.

En av organisatorene bak de ansattes motstand på papirfabrikken i Skien, Jarle Grini, tror Oksums avgang har en sammenheng med blant annet nedleggelsen av Union. Han mener Oksum burde mistet jobben tidligere.

- Jeg mener at dette burde ha skjedd i forkant i nedleggelsen av Union. Union var jo den eneste fabrikken som kjørte hele overskuddet sitt rett inn i kassen på Norske Skog, sier den tidligere Union-ansatte Grini til TV 2 Nettavisen.

Nedleggelsen av Union møtte enorm motstand, og har forsinket omstillingsprosessen i konsernet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag